Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.06.2017 г.

Как да отгледаме огромни домати

Полезни съвети

Отглеждането на изключително големи домати не е толкова трудно, колкото изглежда на неизкушените от градинарството. От основно значение обаче е да бъдат избрани сортове, които са в състояние до дадат зеленчуци с тегло не по-малко от 200 грама. Останалото е въпрос на техника, твърдят врели и кипели градинари.

Доматите са изключително светлолюбива култура, затова е необходимо да бъдат засадени на най-слънчевите места в градината. Растат добре само върху почва с високо съдържание на прегоряла оборска тор, но без там да е влагана и прясна. В никакъв случай обаче не ги подхранвайте с торове със съдържание н хлор, тъй като са изключително чувствителни към него и не само няма да получите големи домати, но и реколтата ще намалее с 30%.

Поливайте растенията не по-малко от веднъж седмично и следете внимателно влажността и температурата. Влажността не трябва да е прекалено висока, а температурата не трябва да надхвърля 30 градуса по Целзий, иначе доматите няма да връзват.

Шансовете да бъдат отгледани огромни домати нарастват, ако растенията бъдат подхранвани редовно. Подхранването трябва да започне 2 седмици след пресаждането на разсада в парника или откритата почва и така да продължи до появата на завръзи. След това растенията е нужно да бъдат подхранвани веднъж на 10 дни.

За да се избегне буйният растеж на вегетативната маса, трябва да бъдат използвани комплексни (комбинирани) торове с равносъдържание на азот, фосфор и калий. На всеки квадратен метър се влагат по 20 грама торове при всяко подхранване. След появата на първия завръз обаче трябва да се спре подхранването с птича и говежда тор заради изключително високото съдържание на азот, който възпрепятства образуването на завръзи.

При подвързването клупът не се стяга силно, а растенията трябва да формират само едно стъбло. Колтуците при доматите се премахват при дължина между 3 и 5 сантиметра.

Масово се смята, че обилният цъфтеж и наличието на сортове със сложни съцветия е залог за богата реколта, но при отглеждането на големи домати това не важи. Ако искате огромни домати, откъснете първото съцветие, а след появата на второто и евентуално третото прищипете стъблото в най-горната му точка, за да спре растежът и зеленчуците да зреят по-бързо. Във всяко съцветие оставете по един-два завръза, а над най-горното – 2-3 листа, за да осигуряват на доматите продукти на фотосинтезата. На корена ще останат малко домати, от 3 до 6, на за сметка на това какви! 

А за да бъдат доматите не само големи, но и вкусни, дайте им възможност да доузреят на корена. Колкото по-дълго зеленчуците са свързани с растението, толкова по-добър е балансът в съдържанието на захари и киселини и следователно – толкова по-богат и наситен ще бъде вкусът им. 

Как да отгледаме огромни домати
44392
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини