Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.03.2024 г.

Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!

Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!

Снимка: sinor.bg

В процеса на своя растеж и развитие младите растения се нуждаят от различни хранителни вещества, затова е вежно да се знае при какъв недостиг или излиш от макро- и микроелементи растенията известяват с промяна във външния си вид.

Виолетовият цвят на листата и стъблата на доматения разсад са определен сигнал, който не трябва да пренебрегваме. Това означава, че има недостиг на фосфор. Растенията съдържат водоразтворим компонент, наречен антоцианин, който е отговорен за нюансите на синото и червеното в цвета им. Когато има недостиг на фосфор, количеството му се увеличава многократно и се появява виолетов оттенък по листата и стъблата на разсада. Колкото недостигът е по-голям, толкова цветът е по-наситен, а растенията започват да отслабват, защото фосфорът е особено необходим за развитие на кореновата система. Той е важен и с това, че без него в растителните организми не могат да протичат обменни процеси.

Този сигнал не бива да се пренебрегва, а още с появата му да се вземат мерки. Листата и стъблата не стават виолетови за един ден – процесът има няколко етапа:

– най-напред променят цвета си листата, разположени в долната част на разсада и с течение на времето стват по-наситено виолетови;

– листата започват да се деформират, огъват се и сепритискат към стъблото;

– следва оцветяване и на стъблата, които стават по-твърди и крехки;

– жилките на листата стават по-изпъкнали и придобиват по-наситено виолетов оттенък;

– доматеният разсад изостава в развитието си;

– растенията стават по-уязвими на болести и темепературни промени;

– кореновата система отслабва и започва да отмира.

За подхранване на доматения разсад са необходими: 10 г амониев нитрат, 40 г суперфосфат и 10 г калиев сулфат на 10 л вода. Суперфосфатът трябва да се подготви предварително, като се накисва във вода с температура 30-40 градуса по Целзий и се оставя на топло за едно денонощие. За всяко растение са необходими 50-100 мл разтвор.

Второто подхранване се извършва след 7-10 дни, като количествата на фосфора и калия се увеличават 1,5-2 пъти. При такъв режим на минерално подхранване разсадът ще стане по-устойчив на болести и външни неблагоприятни условия. По този начин могат да се подхранват и разсадите на други култури – пипер и патладжан.

Освен непосредственото влияние на фосфора, друга причина, поради която листата придобиват необичаен цвят, може да бъде температурният режим. При отглеждане на разсад е важно да следим внимателно температурата на почвата. Когато тя е под 18 градуса, тогава се наблюдава намалено усвояване на фосфора, като то може да достигне 50%, а под 12 градуса се прекратява напълно. Това се отразява негативно и върху образуването на генеративни органи и в крайна сметка върху добивите. Първият сигнал е синьо-виолетовият цвят и е необходимо затопляне на почвата. При много високи температури усвояването на фосфор от доматените растения също се прекратява.

Разсадът усвоява слабо фосфора и в условията на много кисела или алкална почва. Причината е в това, че той преминава в неразтворима форма.

Най-баналната причина може да бъде просто особеност на сорта, което е важно да познаваме добре. При някои сортове домати (Биче сърце и др.) смяната в цвета на стъблата на разсада под семеделните листа е обичайно.

Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
25142
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Наука и бизнес
Млякото, обработвано с ултравиолетови лъчи, е безопасно при определени условия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини