Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.03.2024 г.

Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!

Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!

Снимка: sinor.bg

В процеса на своя растеж и развитие младите растения се нуждаят от различни хранителни вещества, затова е вежно да се знае при какъв недостиг или излиш от макро- и микроелементи растенията известяват с промяна във външния си вид.

Виолетовият цвят на листата и стъблата на доматения разсад са определен сигнал, който не трябва да пренебрегваме. Това означава, че има недостиг на фосфор. Растенията съдържат водоразтворим компонент, наречен антоцианин, който е отговорен за нюансите на синото и червеното в цвета им. Когато има недостиг на фосфор, количеството му се увеличава многократно и се появява виолетов оттенък по листата и стъблата на разсада. Колкото недостигът е по-голям, толкова цветът е по-наситен, а растенията започват да отслабват, защото фосфорът е особено необходим за развитие на кореновата система. Той е важен и с това, че без него в растителните организми не могат да протичат обменни процеси.

Този сигнал не бива да се пренебрегва, а още с появата му да се вземат мерки. Листата и стъблата не стават виолетови за един ден – процесът има няколко етапа:

– най-напред променят цвета си листата, разположени в долната част на разсада и с течение на времето стват по-наситено виолетови;

– листата започват да се деформират, огъват се и сепритискат към стъблото;

– следва оцветяване и на стъблата, които стават по-твърди и крехки;

– жилките на листата стават по-изпъкнали и придобиват по-наситено виолетов оттенък;

– доматеният разсад изостава в развитието си;

– растенията стават по-уязвими на болести и темепературни промени;

– кореновата система отслабва и започва да отмира.

За подхранване на доматения разсад са необходими: 10 г амониев нитрат, 40 г суперфосфат и 10 г калиев сулфат на 10 л вода. Суперфосфатът трябва да се подготви предварително, като се накисва във вода с температура 30-40 градуса по Целзий и се оставя на топло за едно денонощие. За всяко растение са необходими 50-100 мл разтвор.

Второто подхранване се извършва след 7-10 дни, като количествата на фосфора и калия се увеличават 1,5-2 пъти. При такъв режим на минерално подхранване разсадът ще стане по-устойчив на болести и външни неблагоприятни условия. По този начин могат да се подхранват и разсадите на други култури – пипер и патладжан.

Освен непосредственото влияние на фосфора, друга причина, поради която листата придобиват необичаен цвят, може да бъде температурният режим. При отглеждане на разсад е важно да следим внимателно температурата на почвата. Когато тя е под 18 градуса, тогава се наблюдава намалено усвояване на фосфора, като то може да достигне 50%, а под 12 градуса се прекратява напълно. Това се отразява негативно и върху образуването на генеративни органи и в крайна сметка върху добивите. Първият сигнал е синьо-виолетовият цвят и е необходимо затопляне на почвата. При много високи температури усвояването на фосфор от доматените растения също се прекратява.

Разсадът усвоява слабо фосфора и в условията на много кисела или алкална почва. Причината е в това, че той преминава в неразтворима форма.

Най-баналната причина може да бъде просто особеност на сорта, което е важно да познаваме добре. При някои сортове домати (Биче сърце и др.) смяната в цвета на стъблата на разсада под семеделните листа е обичайно.

Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
28914
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
Наука и бизнес
Млякото, обработвано с ултравиолетови лъчи, е безопасно при определени условия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини