Вече не е трудно да се намерят семена на краставици от бързозреещи сортове, които връзват много рано – още докато растенията са по 20-ина сантиметра. Макар че това ранно формиране на зеленчуците е желано, то може силно да отслаби растенията. Поради това първите цветове при тези хибриди се откъсват, докато растенията не стигнат 40-50 сантиметра.
С доматите няма такива проблеми. При тях първите завръзи се формират късно, но към края на август новите цветове е най-добре да бъдат премахнати, тъй като едва ли ще успеят да узреят до есенните студове и само напразно ще дърпат хранителни вещества от вече формираните зеленчуци.
Не се налага да се късат цветовете и на чушките и патладжаните. Проблемът при тях е по-скоро обратният – лесно ги губят, че дори и завръзите могат да заминат, ако на растенията нещо не е било угодено.
За сметка на това при лозите дори чепки се чупят по всяко време – най-напред при растенията на 2-3-годишна възраст, за да не се пренапрягат и да оформят силни леторасти и основно стъбло, което да издържи дълги години. След това също се чупят, като идеята е ограничаване на плододаването до 20 килограма на стъбло – претоварването може да подкопае здравината му.
На младите овошки обикновено се възлагат големи надежди и плододаването се чака с голямо нетърпение. Но ако фиданките цъфнат рано, трябва ли да се откъснат цветовете? Агрономите са убедени, че това се прави само при дръвчета, засадени през пролетта и цъфнали още същата година. Премахват се и цветовете на присадения калем, ако е цъфнал през същата или на следващата година (при присаждане през есента). При присадените през пролетта на миналата година и развиващи се нормално калеми могат да се откъснат само част от цветовете, оставяйки по един плод от съцветие, за да бъдат натоварвани с мярка.
Скорозрелите сортове и присадените на нискорасли подложки обикновено цъфтят на втората или третата година. Именно те могат да цъфнат още в разсадника или веднага след присаждането. За да не бъдат изтощавани дръвчетата с изключително ранно плододаване, през първата година се оставят само няколко плода за проба.