Подхранването на разсада с дрожди е популярен метод и е често прилаган заради витамините и минералите, които те съдържат – особено с наличието на калций. Дрождите са полезни също и поради възможността техните клетки да колонизират корените, което осигурява защита срещу вредните почвени микроорганизми. Смята се, че подхранването на разсада с дрожди е особено полезно за доматите и краставиците, а в градината е направо деликатес за ягодите, боровинките, хортензиите и розите.
Дрождите се използват от хората преди хилядолетия, като първоначално са прилагани в приготвяне на хранителни напитки, защото са богати на витамин В, С и D, пептиди, аминокиселини и микроелементи, а също силициев диоксид, тривалентен хром, фосфор селен и желязо. Кулинарната (хлебна) мая принадлежи към царството на гъбите и е едноклетъчен организъм, който се размножава бързо и безполово.
Дрождите насърчават ферментацията, която превръща въглехидратите в алкохол и въглероден диоксид, който при производството на спирт се проявява във вид на мехурчета, а при тестата като малки шуплички при печене. Подхранването с дрожди означава, че по същество добавяме алкохол (под формата на етанол), който при често използване, може да навреди на реколтата, вместо да донесе полза.
Дрождите могат наистина да се използват като многофункционален тор, но не повече от три пъти на сезон за всяко растение.
Например, за доматите първият път е на етап разсад с цел вкореняване и предотвратяване на кореново гниене (по-конкретно сечене). Втория път – вече в градината или оранжерията по време на цъфтеж, когато се провежда оздравително пръскане с млечнокисели дрожди и трети път – по време на плододаване.
Има няколко начина за приготвяне на тор на основата на дрожди, а рецептите можем да разделим на три групи:
– на основата на ферментирали дрожди;
– неферментирали дрожди;
– смеси за пръскане с дрожди и мляко, които се прилагат едновременно за подхранване и защита на растенията.
Дрождите могат да се обогатяват с различни добавки (от пепел до коприва), но и самостоятелно прилагани – резултатите са много добри. Основното правило е да не се прилага повече от три пъти през вегетационния период, а за разсада – само веднъж.
За подхранването с ферментирали дрожди са необходими: 100 г жива хлебна мая и 250 г захар. Натрошената мая се поръсва със захарта и когато се отпусне, добавяме 10 л топла (40-45 градуса по Целзий) вода, разбъркваме и оставяме да ферментира за една седмица. След това 250 мл се смесват с 10 л вода и се поливат растенията. При по-малка необходимост количествата се редуцират, защото не може да се съхранява продължително.
Много по-бързо се приготвя смес от неферментирала (неактивна) мая. Разтваряме 100 г жива мая в 10 л вода, оставяме да престои час и поливаме растенията, но и в този случай приготвяме необходимото количество смес.
Още по-удобно е да работим със суха мая за малко растения, като 1 супена лъжица мая и 1 супена лъжица захар смесваме в 1 л вода и престоява на топло и сухо място за 2-4 дни. След това разреждаме разтвора в съотношение 1:1 и поливаме разсада.
За смесите от мляко и дрожди се използва суха мая и прясно мляко – 10 г суха мая се разтваря в 50 мл мляко и се смесва с един литър вода. Към тази смес се добавя малко течен сапун, за да се задържи на листата и се пръскат растенията.