Искате да ускорите узряванетона доматите? Нищо по-лесно – използвайте водка. Първите опити в това отношение са предприети още пред 1934 г. Естествено – от руски учени. Вярно, те използвали не точно водка, а етилов спирт в концентрации между 48% и 86%. По този начин доматите узрявали много по-бързо, при това на всички етапи на развитие на зеленчуците, дори при онези с големината на орех. Впоследствие местните градинари приспособили обикновената водка за ускоряване на узряването на доматите.
Със спринцовка във всеки домат се вкарва по половин кубически сантиметър водка, най-добре – в средата на зеленчука. Равата заздравява бързо, а водката действа като стимулатор на зреенето. Само 10 дни след инжектирането реколтата може да се събира, а това означава и изтегляне напред на началото на сезона за реализация. Върху обраните домати обаче водката не действа и е безсмислено да се прилага.
Вкусът на така обработените домати не се различава от този на останалите, така че любителите на чашката няма да могат да пият и замезват едновременно. Алкохолът се преработва в зеленчуците, без да оставя каквито и да било следи.
Процедурата е полезна и за добивите, които нарастват с до една трета. Единственият проблем остава с решението дали водката все пак да не бъде употребена по предназначение, вместо да усторява узряването на мезето.
А големият въпрос пред българските градинари е дали и домашната ракия може да изпълнява същите функции, при това с няколко варианта при положителен отговор – активно включване на жените в кампанията по събирането на джанките, нормиране на консумацията на заврените зетьове и напъни за изобретяване на приспособление за заключване на чеповете на бъчвите ...