Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.05.2017 г.

Защо се пукат доматите?

sinor

Доматите, са най-предпочитаният зеленчук за отглеждане не само поради вкусовите им качества, но поради възможността от тях да се правят разнообразни консерви за зимата. Съществува голямо количество сортове домати, които се различават не само по форма, но и по цвят, вкус, време на узряване, плодородност и устойчивост на неблагоприятни условия.

Има обаче един проблем, който се появява при всички видове домати – и това са пукнатините по кората, които не само променят вкуса, но и влияят върху продължителността на съхранение на зеленчуците. Кои са причините, поради които доматите се пукат и как можете да предотвратите това явление в лехите.

Появата на пукнатини не е инфекциозн, а е свързана с грижите по отглеждането, при които са допуснати грешки или недоглеждане. Най-често виновни са резките промени в условията на отглеждане, в частност повишение на влажността на почвата.

Затова и при оранжерийните домати най-често се стига до напукване.

При слънчево време почвата под найлоновото покритие рязко се нагрява и изсъхва. И когато я полеете обилно, доматите поглъщат прекалено голямо количество вода, а нежната тънка кожица на зеленчука просто не издържа налягането и се пука.

Обяснението за пукането на доматите при съзряването им е достатъчно просто: когато в знойните дни растенията страдат от липса на влага, доматът престават да расте, а кожицата става дебела. След поливане настъпва рязък растеж на доматите, от което на грубата кожица се появяват и пукнатини.

Същото се случва и навън - след засушливи дни много стопани започват да заливат редовете с доматите, в резултат на което плодовете се пукат. Това се случва и при резки промени в климатичните условия, когато след горещини настъпва период на проливни дъждове.

Какво можете да направите? На първо място, важно е да не допускате пресъхване на почвата. При слънчево време поливайте редовно на всеки 3-4 дни. А ако е валяло, полейте доматите след 5-6 дни.

Ако не сте имали възможност да поливате известно време доматите, то не ги заливайте, когато можете да работите в двора. Най-добре е да направите няколко поливки, при това дозирано.

На второ място, не по-маловажно е правилно да организирате и самото поливане. Наливайте водата непосредствено под растенията в прикореновата зона. Отличен вариант ще е да направите малки бразди по редовете между храстите и след това да пуснете водата от шланга.

Ако отглеждате доматите в оранжерия, старайте се да поддържате равномерно овлажнен субстрат. Това се постига чрез системно поливане и често проветряване. Важно е и да поддържате относително постоянна температура под покритието, бладарение на което количеството плодове с напукана кожица ще бъдат по-малко. 

Защо се пукат доматите?
56039
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини