Опитен градинар споделя собствена рецепта за настойка за подхранване най-вече на краставици и тиквички, но също и на домати, приготвена от коприва.
В кофа се поставя стара торба за пране на деликатни материи и се пълни догоре със стръкове коприва, отрязани плътно до земята. След това торбата се затваря и се връзва с тел с кука на другия край, с която се провесва за ръба на 500-литрова бъчва. Залива се с вода и бъчвата се покрива, като копривата трябва да престои в нея 2 седмици. После торбата се изтегля с телта и се изстисква с ръкавици.
Получената смес се разрежда с вода в равно съотношение и се поливат краставиците и тиквичките. Другият вариант е да се разреди в съотношение 1:4 и да се напръскат посочените култури, както и доматите. С тези методи зеленчуците растат като подхранени с мая и не боледуват.