Начало » Новини » Страната
26.04.2024 г.

Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”

Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”

На 27 и 28 април Севлиево посреща първото юбилейно издание на Националния фестивал  „Семе българско” - с над 100 производители, множество инициативи, ателиета и демонстрации, разположени в 124 шатри в парк “Казармите”. Всяка година на Лазаров ден и Цветница фестивалът развива, обогатява и надгражда инициативите и събитията в своята програма, за да предложи разнообразие от активности без аналог, всички подчинени на основната кауза - да съхраним българщината, да заздравим връзката с корените си, да предадем старите знания на следващите поколения.

Програмата и тази година е пълна с музика, аромати и вкусове, с възможности за ценни срещи и незабравими преживявания. Песни, танци, ръчно майсторство, занимания за деца, срещи с пазители на родните традиции и обичаи, беседи за благородни каузи.  

Специално по повод юбилейното десето издание на фестивала домакините от Община Севлиево ще изработят Дом на българското слово - къщичка за книги, в която деца и възрастни ще могат да разлистят страниците на книги от български автори.

Къщичката е първата по рода си в България и ще съхранява произведения единствено на български поети и писатели. За да бъдат подкрепени родните ни творци и да бъде популяризирана българската художествена литература, първите десет книги в къщичката ще бъдат предоставени от организаторите. Всеки гост на събитието ще може да обогати нашата библиотека на открито с любимата си книга. Къщичката ще бъде отворена целогодишно за всички посетители и ще осигурява възможност за свободен обмен на българска литература.

Затова, на 27 и 28 април, когато тръгнете към парк „Казармите”, вземете със себе си книга от български автор, която ви е впечатлила, за да я оставите в новия ѝ дом - без значение дали е стара или нова, само нека е запазена.

В рамките на фестивала ще бъдат раздадени над 100 000 фиданки, а многобройните инициативи ще превърнат двата фестивални дни в истински празник. Официалнот ооткриване е на 28 април (събота) от 10:30 часа в парк “Казармите”, след което ще станем свидетели на изпълненията на множество музикални изпълнения - ФТА „Развитие“, „Багатур“, ТК „Боженци“, спектакъл „Това сме ние”, нестинарски танци от Лудогорието, концерт на Вероника Тодорова, оркестър „Севлиево”, местни и гостуващи читалища, музикални групи и състави, а също Капанския ансамбъл, ДФА „Габровче“, изпълнения на деца от детски градини и училища, а кулминацията е концертът на Петя Панева от “Гласът на България”.

В конкурса „Никой не е по-голям от хляба“ ще разберем кой ще направи най-вкусната питка тази година, ще разменим семена от стари българсик сортове в “Дом за семена”, ще научим тайните послания на българските щевици, на лимеца и на древните занаяти, а с “С ръце и сърце - шанс за бебе” отново ще отворим врата за новия живот. Ще се докоснем до неземната красота на българката в изложбата на Радослав Първанов, ще се забавляваме с “Игрите на баба и дядо”, ще засадим бъдеще с Гората.БГ”, ще разберем лечебната сила на българските натурални пробиотици и как да облагородим овощната си градина.

За първи път ще бъде представено и дефиле на характерни български носии от колекционери. 

Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
2077
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
В очакване на отговор
Биофермерите искат среща с министър Тахов – заместиците му не решават проблема им
БФС
Отличени са 30 земеделци в конкурса „Фермерството и младите хора“
МЗХ се разминава с регламентите на ЕС по отношение на биоградините, засадени през 2023 г.
Администрацията упорито работи срещу биофермерите, окастряйки за пореден път дължимите субсидии
Проблем с продължение
Биофермери сигнализират Тахов за напълно отрязани субсидии на стопани, засегнати от бедствия
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини