Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.02.2024 г.

Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?

Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?

Снимка: sinor.bg

Сроковете за засяване на семената на различните градински култури и съответно засаждането на разсада на постоянно място зависят преди всичко от климатичните особености на региона, където се отглеждат. Вважен фактор е и продължителността на времето от засяване на семената до пълноценното развитие на растенията и изнасянето им навън, защото за всяка култура те са различни.

Отглеждането на разсад позволява по-ранно получаване на реколта от много зеленчукови култури – домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички и др. Оптималното време за засяване на разсада е добре да се спазва стриктно.

При по-късната сеитба се забавя и времето за прибиране на реколтата. При по-ранна растенията прерастват, корените в контейнерите се преплитата и се затруднява развитието, бързо абсорбират влагата, а съответно и хранителните вещества. При садене на постоянно място тези растения се адаптират бавно и по-често са изложени на болести.

Всеки производител на разсад определя сам конкретните дати за засяване на семената, съобразявайки се с посочените фактори и конкретните условия.

Кога да сеем семената при отглеждане на разсад?

Доматите са една от най-популярните култури сред градинарите. За отглеждане на пълноценни растения са необходими 55-65 дни до засаждането им на постоянно място. Доматите понасят пикирането доста леко, но независимо от това след тази процедура растенията спират развитието си за известно време, докато кореновата система се възстанови. Този период на забавяне трае около една седмица и трябва да се предвиди при засяване на семената. Ако времето за засаждане на постоянно място е примерно 1 май, тогава трябва да сеем семената между 28 февруари и 7 април, а при пикиране – една седмица по-рано.

Семената на пипера за разсад се засяват 65-75 дни преди засаждане на постоянно място. Ако планираме да го засадим на постоянно място на 1 май, тогава трябва да сеем семената от 18 до 28 февруари. Пиперът понася пикирането значително по-зле от доматите и за възстановяване трябва да се предвидят поне 10-на дни.

Семената на патладжана за разсад се засяват 70-75 дни преди засаждане на постоянно място (приблизително от 18 до 23 февруари), а за пикиране също трябва да се предвидят 10 дни по-рано (8-13 февруари).

Семената на културите от семейство Тиквови (краставици, тиквички, патисони) се сеят 25-30 дни преди засаждане на постоянно място. Те не понасят пикиране и не трябва да се допуска прерастване, защото боледуват много и може да не оцелеят. Трябва да имаме предвид и една важна подробност, че всички култури от това семейство, засети директно в земята, са много по-силни и здрави, а при равни условия са по-малко податливи на болести и плододават до по-късно.

Тези срокове са зависими и от условията, при които се отглеждат растенията – температура, влажност, осветеност и др. Те оказват директно влияние върху развитието и качеството на разсада.

Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
56913
 

Последни материали
Виж
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Свързани материали
Виж
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Грешки, които могат да навредят на разсада
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини