Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.02.2024 г.

Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?

Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?

Снимка: sinor.bg

Сроковете за засяване на семената на различните градински култури и съответно засаждането на разсада на постоянно място зависят преди всичко от климатичните особености на региона, където се отглеждат. Вважен фактор е и продължителността на времето от засяване на семената до пълноценното развитие на растенията и изнасянето им навън, защото за всяка култура те са различни.

Отглеждането на разсад позволява по-ранно получаване на реколта от много зеленчукови култури – домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички и др. Оптималното време за засяване на разсада е добре да се спазва стриктно.

При по-късната сеитба се забавя и времето за прибиране на реколтата. При по-ранна растенията прерастват, корените в контейнерите се преплитата и се затруднява развитието, бързо абсорбират влагата, а съответно и хранителните вещества. При садене на постоянно място тези растения се адаптират бавно и по-често са изложени на болести.

Всеки производител на разсад определя сам конкретните дати за засяване на семената, съобразявайки се с посочените фактори и конкретните условия.

Кога да сеем семената при отглеждане на разсад?

Доматите са една от най-популярните култури сред градинарите. За отглеждане на пълноценни растения са необходими 55-65 дни до засаждането им на постоянно място. Доматите понасят пикирането доста леко, но независимо от това след тази процедура растенията спират развитието си за известно време, докато кореновата система се възстанови. Този период на забавяне трае около една седмица и трябва да се предвиди при засяване на семената. Ако времето за засаждане на постоянно място е примерно 1 май, тогава трябва да сеем семената между 28 февруари и 7 април, а при пикиране – една седмица по-рано.

Семената на пипера за разсад се засяват 65-75 дни преди засаждане на постоянно място. Ако планираме да го засадим на постоянно място на 1 май, тогава трябва да сеем семената от 18 до 28 февруари. Пиперът понася пикирането значително по-зле от доматите и за възстановяване трябва да се предвидят поне 10-на дни.

Семената на патладжана за разсад се засяват 70-75 дни преди засаждане на постоянно място (приблизително от 18 до 23 февруари), а за пикиране също трябва да се предвидят 10 дни по-рано (8-13 февруари).

Семената на културите от семейство Тиквови (краставици, тиквички, патисони) се сеят 25-30 дни преди засаждане на постоянно място. Те не понасят пикиране и не трябва да се допуска прерастване, защото боледуват много и може да не оцелеят. Трябва да имаме предвид и една важна подробност, че всички култури от това семейство, засети директно в земята, са много по-силни и здрави, а при равни условия са по-малко податливи на болести и плододават до по-късно.

Тези срокове са зависими и от условията, при които се отглеждат растенията – температура, влажност, осветеност и др. Те оказват директно влияние върху развитието и качеството на разсада.

Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
62350
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини