Начало » Новини » Страната
13.05.2017 г.

Доматите сами показват какво им липсва

Полезни съвети

Удовлетворяването на всички нужди от хранителни вещества без съмнение е залог за богата реколта при доматите. За целта градинарят само трябва да е наясно как недостигът на макро и микроелементи се отразява на външния вид на растенията.

1. Ако им липсва магнезий, зеленчуците остават дребни, при това повърхността на долните листа избледняват, докато жилките им остават зелени. Впоследствие листата пожълтяват и се покриват с кафяви петна. Дръжките на листата пък запазват сочния си цвят, но са крехки.

2. При недостиг на калций доматите са уязвими за върхово гниене, а самите растения израстват буквално хилави. Листата на върха на растението пожълтяват, а в долната част остават зелени.

3. Горните листа пожълтяват и от недостиг на желязо. Първоначално от него страдат само най-младите листа, чиито жилки остават зелени, впоследствие процесът се разпространява и върху старите листа. Не чакайте добра реколта от такива растения.

4. Ако цъфтежът закъснява, цветните пъпки опадат, а листата придобиват лилаво-червен оттенък, растенията трябва да бъдат подхранени спешно под корен с комбинирани азотно-фосфорни торове, например суперфосфат, в противен случай може да не вържат изобщо. При недостиг само на азот растежът се забавя, стъблата изтъняват, а доматите остават дребни.

5. За недостиг на калий информира средната част на храста – листата придобиват тъмнозелен оттенък с бронзови петна. Част от тези петна се образуват по края на листата, предизвиквайки характерното за тази им част изгаряне.

6. Ако на растенията не достига магнезий, не се стига до връзване, най-младите листа са много дребни, избледняват и пожълтяват, а филизите се издължават прекомерно.

7. Когато на доматите липсва мед, листата придобиват лек синкав оттенък и започват да се завиват навътре. Впоследствие върху тях се появяват бели петна, а цъфтежът се забавя.

8. Изсъхнали петна върху самите зеленчуци показват недостиг на бор. Ако пък този недостиг е много голям, формираните домати растат с неправилни форми, хранителните вещества съдействат за развитие само на зелените части, а листата почервеняват.

При всички описани случаи растенията трябва да бъдат подхранени спешно. Най-лесно е да бъдат наторени с настойка от дървесна пепел – тя стимулира цъфтежа и съдържа всички необходими микроелементи. Освен под формата на настойка тя се използва и в естествената си форма, като се разсипва около стъблата на растенията. Освен това всички проблеми може да отпаднат, ако на всеки 10 дни доматите се подхранват със слаб разтвор на кокоши тор.

Доматите сами показват какво им липсва
153641
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини