Начало » Новини » Света
26.04.2024 г.

Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения

За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения

Министърът на селскостопанската политика и храните на Украйна Микола Солски подаде заявление за оставка, съобщи председателят на украинската Върховна рада (парламентът на страната – бел. ред.) Руслан Стефанчук в една от социалните мрежи. „Във Върховната рада на Украйна постъпи заявление от Микола Солски за оставка от длъжността министър на селскостопанската политика и храните на Украйна. Заявлението ще бъде разгледано на едно от следващите пленарни заседания”, посочи Стефанчук.

Солски на свой ред потвърди, че е подал заявлението. „Да, написах заявление за оставка от министерския пост. В настоящата ситуация смятам, че това ще бъде правилната стъпка. Ако Върховната рада реши да приеме оставката ми, ще бъда благодарен за това решение, а ако реши, че съм длъжен да работя още – ще продължа да работя”, цитират думите му от оглавяваното от него ведомство в друга социална мрежа.

Решението на министъра идва, след като от Националното антикорупционно бюро на Украйна и Специализираната антикорупционна прокуратура обявиха, че са разобличили бивш заместник-председател на селскостопанската комисия в украинския парламент и действащ министър (без да го посочват поименно) в овладяване на държавни земи на стойност 291 млн. хривни (6,88 млн. евро по текущия курс – бел. ред.) и в опит за присвояване на земи за още 190 млн. хривни. Единствено Солски отговаря на посочения профил. Според антикорупционните органи в състава на престъпната група начело с висшия чиновник са участвали длъжностни лица от органите на Държавния географски кадастъп на Украйна, както и лица, контролиращи действията на тези органи (т. нар. куратори).

Участниците в схемата унищожили документи, на основание на които 2 държавни предприятия в Сумска област са притежавали правото за постоянно ползване на земята. Заради тяхната липса областното кадастрално подразделение издало акт за неразрешено завземане на тези парцели от предприятията. След това с помощта на подчинените им длъжностни лица от областния кадастър участъците били прехвърлени в собственост на предварително определени цивилни граждани под претекст, че се реализира правото им на безплатна земя. При това условие за въвеждането в собственост върху земята било сключване на договор за предаването ѝ в аренда на частен селскостопански холдинг още преди да бъде получена.

„Вследствие на осъществяването на сделките през 2017-2021 г. участниците в схемата овладели 1250 поземлени участъци с обща площ 2493 хектара, чиято стойност в момента на извършване на престъплението надхвърляла 292 млн. хривни. Те се опитали да овладеят и 3282 хектара земи на стойност около 190 млн. хривни, но детективи от Националното антикорупционно бюро на Украйна и прокурори от Специализираната антикорупционна прокуратура, извършили обиски и арестували участниците, им попречили”, уточняват от антикорупционните органи.

Техните подозрения са представени на действащия министър, на двама куратори в органите да държавния географски кадастър и на лице, съдействало за извършването на престъплението, като продължава известяването на подозренията на останалите участници в престъпната схема.

Междувременно Солски обяви, че подозренията към него се отнасят за перид, в който не е бил на държавна служба. „Събитията, за които според информация на Националното антикорупционно бюро на Украйна ми съобщи за подозрения и за които се разпространява информация и в средствата за масова информация, се отнасят за периода 2017-2018 г., т. е. в период, когато бях адвокат и не съм бил нито министър на селскостопанската политика и храните на Украйна, нито председател на Комисията във Върхоната рада на Украйна по въпросите на селскостопанската и поземлената политика”, подчертава той.

Министърът уточни също, че обстоятелствата отпреди 7 години се отнасят до спор между физически лица и държавни предприятия, по-специално на военните от Отдела за антитерористични операции, като въвеждането на физическите лица във владение е в съответствие със закона. „Споровете се разрешават от съдилищата, включително от Върховния съд, и, доколкото ми е известно, към днешн дата редица решения установяват липсата на права на държавните предприятия върху земите, които вероятно имат предвид от Националното антикорупционно бюро на Украйна”, изтъква той.

Солски обещава и „максимална честност за установяването на истината”. „Но от това няма и нужда – всички данни са достъпни за правозащитните органи, а доказателствата и аргументите на страните са представени пред съдилищата”, залючи той.

Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
1183
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Поляците отблокираха границата с Украйна
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини