Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.01.2017 г.

Специфики при отглеждане на разсада за сладки чушки и патладжани

Полезни съвети

Трудно е да си представим съвременната градина без патладжани и особено без сладките чушки. Всички градинари си отглеждат, пък дори и само по 2 стръка. Има защо – чушките са наричани „зеленчукът на дълголетието”, а с патладжаните се приготвят доста от модните напоследък ястия, коментират от електронното издание „Стопанство”. Освен това продуктите от консервирането на двата зеленчука се радват на голяма популярност сред домакините.

Чушките и патладжаните се разсаждат преди останалите зеленчуци, тъй като семената пробиват много бавно, а за израстването на разсада е нужно най-вече време. Освен това от момента, в който растенията пробият почвата, до цъфтежа са им необходими 100 топли дни. Не трябва обаче и да се прибързва с разсада, тъй като ще се издължи прекалено. Разбира се, той може да се засади и в средата на януари, но тогава первазът, на който е поставен, трябва да бъде осветяван с луминисцентна лампа от 8 сутринта до 20 часа вечерта. Най-добре е семената да се засадят в края на януари или началото на февруари.

За разсаждане на семената от чушки и патладжани се използват следните варианти за почвени смеси:

една част почва и 2 части прегоряла тор

две части торф, 2 части прегоряла тор и една част дървени стърготини, напоени с карбамид

три части прегоряла тор и 2 части почва

Във всяка от посочените смеси се добавят по 2 лъжици дървесна пепел, лъжица суперфосфат и кибритена кутийка карбамид. Всичко се разбърква добре и сместа се полага в съда, в който ще бъде отглеждан разсадът, на височина 6-8 сантиметра, като се посипва със слаб разтвор на калиев перманганат. Ако обаче не смятате да пикирате разсада от чушки, най-добре е веднага да бъде засаден в отделни саксийки.

След 10-12 часа сместа се изравнява и се правят бразди с дълбочина 1 сантиметър. Семената се полагат на 2 сантиметра едно от друго. Браздите се засипват с почва и се поливат с топла вода през марля, за да може пръстта да слегне, но да не бъде отмита от семената. След това върху съда се обвива с фолио или найлон или върху него се поставя стъкло и се поставя на топло тъмно място, като се отваря за по няколко минути дневно, за да може разсадът да диша. Когато семената пробият, съдовете се преместват на по-хладен, но светъл перваз.

Разсадът в съда се оставя до появата на 2 същински листчета, след което се пикира в отделни саксийки. При прорасналият пипер не трябва да се засипва над първите семеделни листенца, докато при патладжаните може и по-високо. Обикновено пикирането се извършва между 25-ия и 30-ия ден от засяването на разсада. При чушките трябва да се постараем да запазим всички коренчета, докато при патладжаните е добре централният корен леко да се скъси.

Саксийките с пикирания разсад се обръщат на 180 градуса към светлината на всеки 2-3 дни, за да се осигури равномерното развитие на растенията. Всички останали грижи преди пресаждането му в открита почва се свеждат до редовно поливане и 2-3 пъти подхранване със слаб разтвор от карбамид или комбинирани (комплексни) торове, съдържащи азот, фосфор и калий в една гранула.

Специфики при отглеждане на разсада за сладки чушки и патладжани
35194
 

Последни материали
Виж
Павел Драганов отправи лична молба към министъра
Овцевъдът с най-награждаваното стадо отказва евтаназия заради шарка
До 15 август се подават заявления за плащане по интервенцията за застраховане на реколтата
Животните понасят болестта без щети
Проф. Дойчо Димов: Призовавам БАБХ да не бърза с унищожаването на маришките овце
Немската промишленост продължава да губи конкурентоспособност
Гърция започна строежа на нов напоителен канал от Места за 56 000 декара земя
Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари
Сложна година и за лозарите – слаба реколта и добиви, които не покриват разходите
Свързани материали
Виж
Как да ускорим узряването на пипера?
Грижи през лятото
Поява на пукнатини по чушките – причини и решение
Основни правила за засаждане на пипера на открито
Пълнени пиперки с извара
Каква е разликата между червения, жълтия и зеления пипер
Пълнени чушки с боб и орехи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини