Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Специфики при отглеждане на разсада за сладки чушки и патладжани

Полезни съвети
Синор.БГ / 30.01.2017 г.

Трудно е да си представим съвременната градина без патладжани и особено без сладките чушки. Всички градинари си отглеждат, пък дори и само по 2 стръка. Има защо – чушките са наричани „зеленчукът на дълголетието”, а с патладжаните се приготвят доста от модните напоследък ястия, коментират от електронното издание „Стопанство”. Освен това продуктите от консервирането на двата зеленчука се радват на голяма популярност сред домакините.

Чушките и патладжаните се разсаждат преди останалите зеленчуци, тъй като семената пробиват много бавно, а за израстването на разсада е нужно най-вече време. Освен това от момента, в който растенията пробият почвата, до цъфтежа са им необходими 100 топли дни. Не трябва обаче и да се прибързва с разсада, тъй като ще се издължи прекалено. Разбира се, той може да се засади и в средата на януари, но тогава первазът, на който е поставен, трябва да бъде осветяван с луминисцентна лампа от 8 сутринта до 20 часа вечерта. Най-добре е семената да се засадят в края на януари или началото на февруари.

За разсаждане на семената от чушки и патладжани се използват следните варианти за почвени смеси:

една част почва и 2 части прегоряла тор

две части торф, 2 части прегоряла тор и една част дървени стърготини, напоени с карбамид

три части прегоряла тор и 2 части почва

Във всяка от посочените смеси се добавят по 2 лъжици дървесна пепел, лъжица суперфосфат и кибритена кутийка карбамид. Всичко се разбърква добре и сместа се полага в съда, в който ще бъде отглеждан разсадът, на височина 6-8 сантиметра, като се посипва със слаб разтвор на калиев перманганат. Ако обаче не смятате да пикирате разсада от чушки, най-добре е веднага да бъде засаден в отделни саксийки.

След 10-12 часа сместа се изравнява и се правят бразди с дълбочина 1 сантиметър. Семената се полагат на 2 сантиметра едно от друго. Браздите се засипват с почва и се поливат с топла вода през марля, за да може пръстта да слегне, но да не бъде отмита от семената. След това върху съда се обвива с фолио или найлон или върху него се поставя стъкло и се поставя на топло тъмно място, като се отваря за по няколко минути дневно, за да може разсадът да диша. Когато семената пробият, съдовете се преместват на по-хладен, но светъл перваз.

Разсадът в съда се оставя до появата на 2 същински листчета, след което се пикира в отделни саксийки. При прорасналият пипер не трябва да се засипва над първите семеделни листенца, докато при патладжаните може и по-високо. Обикновено пикирането се извършва между 25-ия и 30-ия ден от засяването на разсада. При чушките трябва да се постараем да запазим всички коренчета, докато при патладжаните е добре централният корен леко да се скъси.

Саксийките с пикирания разсад се обръщат на 180 градуса към светлината на всеки 2-3 дни, за да се осигури равномерното развитие на растенията. Всички останали грижи преди пресаждането му в открита почва се свеждат до редовно поливане и 2-3 пъти подхранване със слаб разтвор от карбамид или комбинирани (комплексни) торове, съдържащи азот, фосфор и калий в една гранула.

Специфики при отглеждане на разсада за сладки чушки и патладжани
35232
 

Последни материали
Виж
Обезщетенията за селектирани животни стигат 600 лева
До 15 септември ще се знае дали овцете ще бъдат ваксинирани срещу шарка
Копа и Коджека настояват Европарламентът да отхвърли споразумението ЕС–Меркосур
Картофена яхния с праз
Екосхема за биологично земеделие
Създава се нова интервенция „Биологично животновъдство“ с бюджет 85 млн. евро
Позиция на „Копа и Коджека“
Бездната между ЕС и фермерите расте заради натиска по споразумението с Меркосур
ЕК представи на евродепутатите проектоспоразумението
С Меркосур износът на земеделски стоки от ЕС ще нарасне до 50 процента, съобщи Еврокомисията
Свързани материали
Виж
Как да ускорим узряването на пипера?
Грижи през лятото
Поява на пукнатини по чушките – причини и решение
Основни правила за засаждане на пипера на открито
Пълнени пиперки с извара
Каква е разликата между червения, жълтия и зеления пипер
Пълнени чушки с боб и орехи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини