Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.01.2017 г.

Слагайте семената за ранните патладжани

Патладжанът е светлолюбиво растение и не понася отглеждане на засенчени места. Развива се успешно на богати, наносни и пропускливи почви чрез разсад. За ранно полско производство семената на патладжана се засяват в топъл парник в края на януари или началото на февруари.

За една парникова рамка са необходими около 6 г семена. От особено значение за нормалното развитие на разсада е въздушната влажност. Въздухът да бъде сух с относителна влажност 50-60%. Добре е да поставите влагомер и термометър за да следите параметрите. При слънчево време през деня температурата може да стигне до 25-26°С, а нощем около 17°С. Ако времето е облачно, през деня градусите трябва да са 20-22, а през нощта не бива да са по-малко от 17. При понижение на температурите с 5-6°С и особено по-продължително време, настъпват дълбоки смущения в разсада. Растенията изостават в развитието си и се получават деформации подобни на тези причинени от вируси. Това налага парника да се покрива през нощта с дебела рогозка. Патладжанът не понася продължително засенчване, затова сутрин с изгрева на слънцето, рогозката трябва да се отстранява, а вечер, с настъпването на мрака, да се поставя. Стъклата на парниковата рамка е необходимо да бъдат винаги чисти.

Когато растенията образуват два същински листа, а това е в началото на март, се извъшва пикирането. Това може да стане в новозареден парник със загрят оборски тор около 30 см пласт и парникова почва около 18 см. Най-подходящо е пикирането да се извърши в пластмасови специализирани тави със саксийки (с размери 8х8 см или 10х10 см), разбира се можете да ползвате и кофички от кисело мляко, напълнени с парникова почва. Така най-лесно след това растенията ще бъдат презасадени в лехата на двора. Саксийките се нареждат в полутопъл парник с почвен слой 5-7 см или се поставят при подходящи стайни условия. Грижите за пикираните растения са същите, както при разсада – стриктно спазване на температурата и влагата в парника или помещението, в което са настанени.

Слагайте семената за ранните патладжани
12440
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини