Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Слагайте семената за ранните патладжани

Синор.БГ / 26.01.2017 г.

Патладжанът е светлолюбиво растение и не понася отглеждане на засенчени места. Развива се успешно на богати, наносни и пропускливи почви чрез разсад. За ранно полско производство семената на патладжана се засяват в топъл парник в края на януари или началото на февруари.

За една парникова рамка са необходими около 6 г семена. От особено значение за нормалното развитие на разсада е въздушната влажност. Въздухът да бъде сух с относителна влажност 50-60%. Добре е да поставите влагомер и термометър за да следите параметрите. При слънчево време през деня температурата може да стигне до 25-26°С, а нощем около 17°С. Ако времето е облачно, през деня градусите трябва да са 20-22, а през нощта не бива да са по-малко от 17. При понижение на температурите с 5-6°С и особено по-продължително време, настъпват дълбоки смущения в разсада. Растенията изостават в развитието си и се получават деформации подобни на тези причинени от вируси. Това налага парника да се покрива през нощта с дебела рогозка. Патладжанът не понася продължително засенчване, затова сутрин с изгрева на слънцето, рогозката трябва да се отстранява, а вечер, с настъпването на мрака, да се поставя. Стъклата на парниковата рамка е необходимо да бъдат винаги чисти.

Когато растенията образуват два същински листа, а това е в началото на март, се извъшва пикирането. Това може да стане в новозареден парник със загрят оборски тор около 30 см пласт и парникова почва около 18 см. Най-подходящо е пикирането да се извърши в пластмасови специализирани тави със саксийки (с размери 8х8 см или 10х10 см), разбира се можете да ползвате и кофички от кисело мляко, напълнени с парникова почва. Така най-лесно след това растенията ще бъдат презасадени в лехата на двора. Саксийките се нареждат в полутопъл парник с почвен слой 5-7 см или се поставят при подходящи стайни условия. Грижите за пикираните растения са същите, както при разсада – стриктно спазване на температурата и влагата в парника или помещението, в което са настанени.

Слагайте семената за ранните патладжани
13235
 

Последни материали
Виж
Въпреки резкия ръст на доставките на соево и рапично масло от трети страни
ЕС сви вноса на растителни масла с 10 на сто от началото на сезона
Влезе ли в ритъм сърцето на Европейски съюз?
Седмицата: Протестът на 18 декември, който ще запомним!
Без контролна горска марка, позволително за сеч и превозен билет
Задържаха 4 каруци с незаконни дърва за огрев в землището на Угърчин
За осигуряване на родни продукти с доказан и чист произход за трапезата ни
Изложението за фермери и занаятчии в Ямбол този път ще е по Коледа
При 3319 проверки по законите за горите, лова и опазване на дивеча през ноември
Задържаха 3 каруци и незаконно добити дърва в централна северна България
Въпреки спада на изпратените количества за чужбина от януари до ноември
Износът на птиче месо от Украйна надхвърли 1 милиард долара
Свързани материали
Виж
Защо патладжаните имат горчив вкус?
Беломорска мусака
Китай е основен производител с близо две трети от количествата
Реколтата от патладжани в света подобри рекорда
Влияние на светлината върху покълването на семената
Класическо кьопоолу
Туршия от патладжани със зеле
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини