Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.01.2016 г.

10 грешки при отглеждането на разсада

Практика

Sinor.bg

Разсадът трябва да порасте здрав и красив, но при мнозина градинари се получава блед и издължен. Причината е, че те пренебрегват правилата за отглеждането му, надявайки се всичко просто да се получи. В толкова сериозна работа обаче „просто да се получи” не помага, констатират от електронното издание „Стопанство”. Оттам изброяват и основните грешки при отглеждането на разсада.

1. Некачествени семена

Желанието да се направи икономия е разбираемо, още повече, че често се случва разсадът от скъпи семена да не даде по-добри и здрави растения от този от евтините семена. Помнете обаче, че едва ли ще получите добър разсад от некачествени семена. Затова спестявайте разумно, купувайки семената само от проверени продавачи и известни фирми.

2. Неподходяща почва за засаждане

Лошата или некачествена почвена смес ще забави развитието на разсада и дори може да го убие. Разбира се, може да отбиете номера и просто да донесете земя от градината, но не очаквайте добър резултат за разсада – в най-добрия случай ще се получи нещо посредствено. А ако искате здрав разсад, ще се наложи да поработите, приготвяйки подхранваща почва самостоятелно от равни части почва от чимове, торф, прегоряла тор и пясък. Преди това задължително трябва да ги оставите да замръзнат – студът ще унищожи вредителите и причинителите на заболявания. За целта ги изнесете навън, след което ги оставете да се разтопят в стаята.

3. Неподходящи съдове за отглеждането на разсада

Използвайки за отглеждане на разсада прекалено тесни съдове или такива с лош дренаж може не само да забавите израстването му, но и да го оставите да загине. Освен това в неподходящи съдове семената могат да се спарят и изобщо да не поникнат. Затова е нужно да се охарчите малко и да купите специални контейнери за отглеждането на разсада, още повече, че сега изборът е огромен.

4. Пропусната подготовка на семената преди засяването им

Много е важно преди засяването на семената да ги подготвите. Не трябва да се пренебрегва този процес, тъй като това може да доведе до гибелта на семената. Особено важно е да извършите подготовката на семената преди засяване, когато сте ги взели от собствената градина, тъй като по тях най-вероятно има микроскопични причинители на заболявания. За целта трябва да ги обработите с фундазол или перманганова киселина.

5. Опити за „подобряване” на обработени от производителите семена

Семената, произведени в чужбина, обикновено са готови за засяване без предварителна обработка. Ако решите да ги топите в самостоятелно подготвени смеси, ще отмиете защитната им обвивка, осигурена от производителите им. Тя не само защитава семената от заболявания, но и съдържа вещества, ускоряващи израстването. Ако се опитате да ги „подобрите”, обработвайки ги допълнително, най-вероятно те няма да покълнат.

6. Неспазени срокове за отглеждане на разсада

Мнозина новаци в градинарството смятат, че изобщо не е важно да бъдат спазвани сроковете за засаждане на семената на разсада. Къде е разликата – 3 седмици по-късно или 3 седмици по-рано?”, смятат те. Вследствие на това прекалено рано засадените семена се издължават, избледняват и боледуват продължително, а прекалено късно засадените задължително ще бъдат нападнати от причинители на заболявания.

7. Прекалено дълбоко засаждане на семената

Семената също са жив организъм и силите им на прорастване имат определени ограничения. Ако ги закопаете прекалено дълбоко, може тези сили да не им стигнат да пробият до белия свят. А онези, които въпреки всичко се доберат до повърхността, ще бъдат слаби и болни, тъй като всичките им сили са отишли за поникването. Обикновено върху опаковките на семената е указано на каква дълбочина трябва да се засеят.

8. Прекалено гъсто засаждане на семената

Ако засеете семената прекалено близо едно до друго, разсадът ще започне да се издължава, като растенията ще се борят за светлина помежду си. Освен това сгъстените посеви се проветряват по-зле, а това означава, че са по-застрашени от заболявания, най-опасното от които е загниването на кореновата шийка. Всяка култура и сорт изискват индивидуални схеми за засаждане, определящи броя на растенията на квадратен метър и от изданието съветват преди засаждането на семената те задължително да бъдат проучени добре.

9. Поливане на почвата на разсада

Това е много груба грешка, тъй като водата тегли семената надолу. Затова почвата трябва да бъде полята преди засаждането на семената.

10. Нарушаване на агротехническите изисквания за отглеждане

Друга сериозна грешка, която правят градинарите, е да нарушат температурния режим, режима на поливане, светлинния режим и други показатели. Тези нарушения могат да доведат до отглеждане на некачествени растения, които ще понесат зле пресаждането в откритата почва. Затова разсадът трябва да бъде редовно проветряван, доосветяван и понякога изнасян навън в топли дни за закаляване.

10 грешки при отглеждането на разсада
25616
 

Последни материали
Виж
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини