Много често по плодовете на пипера се появяват пукнатини, които не само влошават външния вид на чушките, но понякога може да повлияят на вкусовите качества и трайността им. Причините за появата на тези „загадъчни линии“ могат да бъдат различни. А техният брой да варира значително – дори при плодовете на едно и също растение.
1. Неправилно поливане
Основната причина за появата на пукнатини са резките промени във водния режим. Това се случва особено често при обилно поливане след сух период.
Когато растението получава много влага, плодът започва бързо да увеличава обема си. Кожицата е по-плътна и не успява да се разтегне със същата скорост, което води до нейното разкъсване.
Слънчевото и горещо време само влошава този проблем.
2. Температурни колебания
Пиперът е култура, която е много чувствителна към изменението на температурите. Резките колебания на температурите (например, силни понижения на нощните температури след много горещ ден) могат да станат причина за стресиране на растенията, а като следствие – напукване на плодовете.
Интензивното изпаряване на влага създава допълнително напрежение в тъканите на обвивката.
3. Неправилно подхранване
Прекомерните количества азот способстват за бърз растеж на тъканите на плодовете, които не успяват да укрепнат, а това повишава риска от напукване.
4. Сортови особености
Генетичното предразположение на някои сортове също играе важна роля. Някои видове пипер просто са по-склонни към напукване. Установено е, че особено често се напукват тънкокорите сортове сладък пипер, както и много разновидности лют.
Дебелокожите чушки обикновено демонстрират по-голяма устойчивост.
5. Условия на отглеждане и състояние на почвата
Лошо дрениране на почвата и недостиг на хранителни вещества могат да станат причина за кореново стресово състояние. Това се дължи на невъзможността на кореновата система да осигурява постоянна влага и хранителни вещества за плодовете, което предизвиква напукване.
Как може да се промени ситуацията?
За да минимизираме риска от напукване, необходимо е да подобрим условията на отглеждане, като спазваме следните правила:
– редовно и внимателно поливане, като не допускаме резки изменения на нивата на влажност на почвата (силно засушаване и последващо обилно поливане, особено във фаза наливане на плодовете);
– балансирано подхранване на пипера с основните елементи (азот, фосфор и калий) и без злоупотреба с азот, особено в период на формиране и нарастване на плодовете;
– защита на растенията от резки температурни колебания;
– контрол на почвените условия на отглеждане (добре дренирана и обогатена с органични вещества почва);
– избор на устойчиви на напукване сортове.