Начало » Новини » Страната
04.10.2016 г.

Близо 30 на сто от българските консерви залежават на склад

Статистика

sinor.bg

През миналата година консервните предприятия са преработили 84,7 хил. тона пресни плодове, което е с 9,1% повече от предходната година. От изкупените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 66,4%, следват доставките от ЕС – 15,8%, и внос от трети страни – 11,9%. Това сочи анализът на отдел „Агростатистика“ в министерството на земеделието за дейността на консервните фабрики през 2015 г.

За отчетния период са изкупени и преработени и 98,5 хил. тона пресни зеленчуци, като информация е подадена от 191 предприятия.

С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35,4%, пиперът – 23,5% и патладжанът – 7,9%.

При плодовете най-много консерви са направени от черешите – 35,4%, следвани от ябълките – 27,1%, прасковите – 15,5% и сливите – 7,3%.

Готовата продукция от плодове е 69,9 хил. тона. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 33,1%, замразените плодове са 18%, а плодовите концентрати и сокове представляват 17,3%.

Готовата продукция от зеленчуци е 86,7 хил. тона, включително смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 60,1%, замразените зеленчуци са 16,9%, а концентратите и соковете представляват 9,9%.

Вътрешният пазар остава основен потребител на преработени плодове –реализирани са 28,1% от консервите.

За ЕС са изтъргувани 25,3%, а износът за трети страни е 11,6% от общата продукция. Към края на 2015 г. 35% от плодовите консерви не са реализирани и са останали на склад.

При зеленчуковите консерви 47 на сто са продадени в страната, за ЕС са изтъргувани 20,3%, а износът в трети страни е 7,5%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 25,2%.

Анализът сочи, че консервните фабрики стопанисват 3 320 декара, от които са доставени 3,2% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 2,7%.

С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 35.4%, ябълките – 27.1%, прасковите – 15.5% и сливите – 7.3% (графика 3).

В производството на готова продукция са вложени 3,5 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 5,7% са местно производство, вносът от трети страни е 22,9%, а доставките от страните на ЕС са 71,4%.

Най-голямо е количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти от череши – 1.9 хил. тона, следвани от сливите – 382 тона и от ябълки – 292 тона.

От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 84%, следват доставките от ЕС – 7,8%, и внос от трети страни – 1.5%. От площите, стопанисвани от предприятията (834 хектара) са доставени 6% от преработените зеленчуци, а на ишлеме са преработени 0,7% от зеленчуците.

С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35,4%, следва пиперът – 23,5%, и патладжанът – 8%.

В производството на готова продукция са използвани 5,8 хил. тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 58,1% от тях са местно производство.

Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати, вложени в производството на готова продукция, са от домати – 4 462 тона, следвани от концентрат от пипер – 939 тона.

Близо 30 на сто от българските консерви залежават на склад
8129
 

Последни материали
Виж
22 013 стопани получиха близо 102 млн. лв. по интервенцията за необлагодетелстваните райони
Някогашното поливане от Дунав няма да се върне
Г. Тахов: За напояването няма ПМС, няма бюджет, няма финансиране от началото на годината
Акция на МЗХ и Югозападно държавно предприятие
2 дка опожарени територии в землището на село Микрево бяха залесени с 1000 фиданки от космат дъб и черен бор
В навечерието на Цветница
Ямбол кани на фермерско-занаятчийско изложение в събота
Разследват отравяне на египетски лешояд в региона на Източни Родопи
Свински шницели паприка
Свързани материали
Виж
Международното изложение LISBON FOOD AFFAIR 2025
Бизнесът представя традиционните ни консерви в Лисабон от 10 до 12 февруари
Асоциация
Сериозно българско участие в модерно изложение на биохрани в Стокхолм
Агростатистиката
С всяка година износът на консерви спада
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Пловдив
Годишна среща на преработвателите на плодове и зеленчуци
От 27 до 29 септември в Познан
Български производители на консерви се представят на изложение в Полша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини