През миналата година консервните предприятия са преработили 84,7 хил. тона пресни плодове, което е с 9,1% повече от предходната година. От изкупените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 66,4%, следват доставките от ЕС – 15,8%, и внос от трети страни – 11,9%. Това сочи анализът на отдел „Агростатистика“ в министерството на земеделието за дейността на консервните фабрики през 2015 г.
За отчетния период са изкупени и преработени и 98,5 хил. тона пресни зеленчуци, като информация е подадена от 191 предприятия.
С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35,4%, пиперът – 23,5% и патладжанът – 7,9%.
При плодовете най-много консерви са направени от черешите – 35,4%, следвани от ябълките – 27,1%, прасковите – 15,5% и сливите – 7,3%.
Готовата продукция от плодове е 69,9 хил. тона. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 33,1%, замразените плодове са 18%, а плодовите концентрати и сокове представляват 17,3%.
Готовата продукция от зеленчуци е 86,7 хил. тона, включително смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 60,1%, замразените зеленчуци са 16,9%, а концентратите и соковете представляват 9,9%.
Вътрешният пазар остава основен потребител на преработени плодове –реализирани са 28,1% от консервите.
За ЕС са изтъргувани 25,3%, а износът за трети страни е 11,6% от общата продукция. Към края на 2015 г. 35% от плодовите консерви не са реализирани и са останали на склад.
При зеленчуковите консерви 47 на сто са продадени в страната, за ЕС са изтъргувани 20,3%, а износът в трети страни е 7,5%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 25,2%.
Анализът сочи, че консервните фабрики стопанисват 3 320 декара, от които са доставени 3,2% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 2,7%.
С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 35.4%, ябълките – 27.1%, прасковите – 15.5% и сливите – 7.3% (графика 3).
В производството на готова продукция са вложени 3,5 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 5,7% са местно производство, вносът от трети страни е 22,9%, а доставките от страните на ЕС са 71,4%.
Най-голямо е количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти от череши – 1.9 хил. тона, следвани от сливите – 382 тона и от ябълки – 292 тона.
От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 84%, следват доставките от ЕС – 7,8%, и внос от трети страни – 1.5%. От площите, стопанисвани от предприятията (834 хектара) са доставени 6% от преработените зеленчуци, а на ишлеме са преработени 0,7% от зеленчуците.
С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35,4%, следва пиперът – 23,5%, и патладжанът – 8%.
В производството на готова продукция са използвани 5,8 хил. тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 58,1% от тях са местно производство.
Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати, вложени в производството на готова продукция, са от домати – 4 462 тона, следвани от концентрат от пипер – 939 тона.