Начало » Новини » Страната
04.10.2016 г.

Близо 30 на сто от българските консерви залежават на склад

Статистика
Близо 30 на сто от българските консерви залежават на склад

sinor.bg

През миналата година консервните предприятия са преработили 84,7 хил. тона пресни плодове, което е с 9,1% повече от предходната година. От изкупените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 66,4%, следват доставките от ЕС – 15,8%, и внос от трети страни – 11,9%. Това сочи анализът на отдел „Агростатистика“ в министерството на земеделието за дейността на консервните фабрики през 2015 г.

За отчетния период са изкупени и преработени и 98,5 хил. тона пресни зеленчуци, като информация е подадена от 191 предприятия.

С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35,4%, пиперът – 23,5% и патладжанът – 7,9%.

При плодовете най-много консерви са направени от черешите – 35,4%, следвани от ябълките – 27,1%, прасковите – 15,5% и сливите – 7,3%.

Готовата продукция от плодове е 69,9 хил. тона. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 33,1%, замразените плодове са 18%, а плодовите концентрати и сокове представляват 17,3%.

Готовата продукция от зеленчуци е 86,7 хил. тона, включително смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 60,1%, замразените зеленчуци са 16,9%, а концентратите и соковете представляват 9,9%.

Вътрешният пазар остава основен потребител на преработени плодове –реализирани са 28,1% от консервите.

За ЕС са изтъргувани 25,3%, а износът за трети страни е 11,6% от общата продукция. Към края на 2015 г. 35% от плодовите консерви не са реализирани и са останали на склад.

При зеленчуковите консерви 47 на сто са продадени в страната, за ЕС са изтъргувани 20,3%, а износът в трети страни е 7,5%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 25,2%.

Анализът сочи, че консервните фабрики стопанисват 3 320 декара, от които са доставени 3,2% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 2,7%.

С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 35.4%, ябълките – 27.1%, прасковите – 15.5% и сливите – 7.3% (графика 3).

В производството на готова продукция са вложени 3,5 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 5,7% са местно производство, вносът от трети страни е 22,9%, а доставките от страните на ЕС са 71,4%.

Най-голямо е количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти от череши – 1.9 хил. тона, следвани от сливите – 382 тона и от ябълки – 292 тона.

От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 84%, следват доставките от ЕС – 7,8%, и внос от трети страни – 1.5%. От площите, стопанисвани от предприятията (834 хектара) са доставени 6% от преработените зеленчуци, а на ишлеме са преработени 0,7% от зеленчуците.

С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35,4%, следва пиперът – 23,5%, и патладжанът – 8%.

В производството на готова продукция са използвани 5,8 хил. тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 58,1% от тях са местно производство.

Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати, вложени в производството на готова продукция, са от домати – 4 462 тона, следвани от концентрат от пипер – 939 тона.

Близо 30 на сто от българските консерви залежават на склад
5067

Последни материали
Виж
Дъждове и снеговалежи спъват събирането на реколтата и транспорта
Студовете в Испания доведоха до дефицит на зеленчуци в ЕС
Отказват субсидиите за площ, за да помогнат на зле осигурените
Руските фермери искат отмяната на таксите върху износа на зърно
Важни нормативни провени
Списъкът със зоните в НАТУРА, по който ще се плаща през 2021 година
Започва прием на заявления за хуманно отношение към птици и свине
Три месеца се очакваха указанията, които не стават за малките фермери
Градинарите не смятат, че нисколихвените заеми ще им помогнат за разсадите
Фонд „Земеделие”
Административната оценка по подмярка 6.3 най-после е приключила
Свързани материали
Виж
А, дано!
Фермери връщат старата идея болници, училища и ведомства да купуват български консерви
На конференция
Представиха интересни доклади в областта на консервирането и качеството на храните
Зад граница
Български консерви ще се представят на най-голямото веганско изложение в света
Пържени люти лушки
През 2016 г. са произведени над 163 хил. т консерви, но износът е слаб
Произвеждаме толкова зеленчукови консерви, колкото и сок от портокали
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам