Начало » Новини » Страната

Близо 30 на сто от българските консерви залежават на склад

Статистика
Синор.БГ / 04.10.2016 г.

sinor.bg

През миналата година консервните предприятия са преработили 84,7 хил. тона пресни плодове, което е с 9,1% повече от предходната година. От изкупените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 66,4%, следват доставките от ЕС – 15,8%, и внос от трети страни – 11,9%. Това сочи анализът на отдел „Агростатистика“ в министерството на земеделието за дейността на консервните фабрики през 2015 г.

За отчетния период са изкупени и преработени и 98,5 хил. тона пресни зеленчуци, като информация е подадена от 191 предприятия.

С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35,4%, пиперът – 23,5% и патладжанът – 7,9%.

При плодовете най-много консерви са направени от черешите – 35,4%, следвани от ябълките – 27,1%, прасковите – 15,5% и сливите – 7,3%.

Готовата продукция от плодове е 69,9 хил. тона. Делът на консервите (вкл. конфитюри и компоти) е 33,1%, замразените плодове са 18%, а плодовите концентрати и сокове представляват 17,3%.

Готовата продукция от зеленчуци е 86,7 хил. тона, включително смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите (вкл. от гъби и от картофи) е 60,1%, замразените зеленчуци са 16,9%, а концентратите и соковете представляват 9,9%.

Вътрешният пазар остава основен потребител на преработени плодове –реализирани са 28,1% от консервите.

За ЕС са изтъргувани 25,3%, а износът за трети страни е 11,6% от общата продукция. Към края на 2015 г. 35% от плодовите консерви не са реализирани и са останали на склад.

При зеленчуковите консерви 47 на сто са продадени в страната, за ЕС са изтъргувани 20,3%, а износът в трети страни е 7,5%. Делът на зеленчуковата продукция на склад е 25,2%.

Анализът сочи, че консервните фабрики стопанисват 3 320 декара, от които са доставени 3,2% от преработените плодове. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 2,7%.

С най-голям дял от преработените пресни плодове са черешите – 35.4%, ябълките – 27.1%, прасковите – 15.5% и сливите – 7.3% (графика 3).

В производството на готова продукция са вложени 3,5 хил. тона плодови концентрати или други междинни продукти, като 5,7% са местно производство, вносът от трети страни е 22,9%, а доставките от страните на ЕС са 71,4%.

Най-голямо е количеството вложени плодови концентрати и други междинни продукти от череши – 1.9 хил. тона, следвани от сливите – 382 тона и от ябълки – 292 тона.

От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 84%, следват доставките от ЕС – 7,8%, и внос от трети страни – 1.5%. От площите, стопанисвани от предприятията (834 хектара) са доставени 6% от преработените зеленчуци, а на ишлеме са преработени 0,7% от зеленчуците.

С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите – 35,4%, следва пиперът – 23,5%, и патладжанът – 8%.

В производството на готова продукция са използвани 5,8 хил. тона зеленчукови концентрати или други междинни продукти, като 58,1% от тях са местно производство.

Най-големи количества зеленчукови концентрати и полуфабрикати, вложени в производството на готова продукция, са от домати – 4 462 тона, следвани от концентрат от пипер – 939 тона.

Близо 30 на сто от българските консерви залежават на склад
8282
 

Последни материали
Виж
Симеон Радев за реакцията на Русия
България празнува 140 години от Съединението на България
При ръст от едва 72 на сто в тонажа на доставените животни
Приходите от износа на едър рогат добитък от Украйна скочиха двойно
Добрата реколта от зърно в общността се отрази по същия начин на вноса
Износът на мека пшеница от ЕС се срина почти наполовина през юли и август
Полезни съвети
Есенно третиране на почвата срещу фитофтора
Заради натоварения туристически трафик и смъртния случай край Ябълково
Ограждат пореден път край Кюстендил срещу безстопанствени животни
Иззети са дългоцевни ловни оръжия, термоприцели, супресори и боеприпаси
Заловиха трима бракониери при 2 акции в национален парк само за ден
Свързани материали
Виж
Международното изложение LISBON FOOD AFFAIR 2025
Бизнесът представя традиционните ни консерви в Лисабон от 10 до 12 февруари
Асоциация
Сериозно българско участие в модерно изложение на биохрани в Стокхолм
Агростатистиката
С всяка година износът на консерви спада
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Пловдив
Годишна среща на преработвателите на плодове и зеленчуци
От 27 до 29 септември в Познан
Български производители на консерви се представят на изложение в Полша
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини