Начало » Новини » Страната
08.12.2016 г.

Подготовка на почвени смеси за разсада

sinor.bg

Заклетите градинари започват подготовката за засаждане на разсада още с приключването на активния сезон, а понякога и преди това. И първата им работа е да приготвят съставките за почвените смеси, коментират от електронното издание „Стопанство”.

Събиране на компонентите

Разбира се, можете да купите готов плик от магазина, но това удоволствие не е от евтините, а и няма гаранция, че ще попаднете на качествен материал, предупреждават от изданието.

За собствените смеси е необходима най-вече плодородна земя. Можете да я донесете от гората или в покрайнините на широколистни гори – иглолистните не стават, тъй като увеличават киселинността й. В краен случай можете да вземете и почва от градината.

Освен плодородна почва е нужен пясък, като е добре да е едър речен, а не строителен. Необходими са и дървени стърготини или торф. В дъскорезниците едва ли ще ви откажат да си вземете стърготини, а торфът можете да купите и от магазина, стига да е неутрализиран с низинен произход.

Ефективната формула на смесване

Остава компонентите да бъдат смесени в нужното съотношение. От изданието изтъкват, че практиката е доказала предимствата на съотношението 1:1:0,5:0,5, т. е. към една част плодородна земя трябва да се добави също толкова прегорял оборски тор и наполовина пясък и стърготини или торф.

След приготвянето на сместа обаче тя трябва да бъде пригодена за различните зеленчуци. За доматите например на кофа от получената смес се добавя чаша дървесна пепел. За зелето и краставиците са добавят 1-2 кибритени кутийки карбамид, а за чушките и патладжаните  - по кутийка и половина калиев сулфат и суперфосфат.

Обеззаразяване на почвата

Най-големи щети на разсада нанасят болестите и по-специално черното гниене. А особено опасно е попадането в почвените смеси на растителни остатъци, „богати” на обикновена и брашнеста мана и на кафява петнистост.

За да бъдат избегнати тези неприятни моменти, можете да сипете в почвените смеси разтвор на фунгицида триходермин, като 2 седмици ще бъдат напълно достатъчни, за да унищожи вредните гъбички.

Ако обаче не успеете да се снабдите с него, можете просто да полеете добре сместа с вода и да я изнесете на студено. След 2 дни мръзнене навън се внася и се размразява на топло. Когато тази операция бъде повторена няколко пъти, почвата по естествен начин се прочиства от вредители и болести.

Когато приключите с пречистването, можете да приберете почвата в чисти пакети, които се складират в мазето или избата – по този начин винаги ще имате подръка напълно готова за употреба смес.

Подготовка на почвени смеси за разсада
56842
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини