Може да се наложи да ускорим узряването на пипера по различни причини. Ако сме засадили разсада по-късно или растежът се е забавил поради неблагоприятни условия – студено и дъждовно време, както и продължително високи температури, узряването на плодовете се забавя значително.
Как да ускорим узряването и бързо да получим желания резултат?
За да се ускори узряването на пипера, препоръчва се използването на набор от агротехнически и биохимични методи, насочени към подобряване на условията за узряване на плодовете и оптимално разпределение на ресурсите.
1. Необходимо е да се осигури повече слънчева светлина, като се отстранят някои от горните листа, за да се увеличи осветеността на плодовете. Това трябва да бъде умерено, защото може да предизвика слънчево изгаряне.
2. Поддържане на оптимална температура или близка до нея, като дневната е 22-28 градуса по Целзий, а нощната – 16-18 градуса. В хладно време растенията се покриват с градинско фолио за създаване на парников ефект, а в горещо се използва засенчване за намаляване на температурата.
3. Отстраняване на ненужните части, така че енергията на растенията да бъде насочена към узряването на плодовете. Подрязват се безплодните и слаби странични разклонения, а премахването на листата под зоната на плододаване е особено полезно.
4. Осигуряване на правилно подхранване, отговарящо на изискванията за съответната фаза на развитие. Подходящо е подхранване с фосфорно-калиеви торове (калиев сулфат, монокалиев фосфат, калиев нитрат) и магнезий, за да се стимулира узряването, като същевременно се премахнат азотните, за да се ограничи развитието на зелената маса.
Калият стимулира по-бързото узряване на плодовете. Той е отговорен е за натрупването на захари и подобряване на вкусовите им качества.
Листното подхранване дава значително по-бърз ефект. Използва се калиев сулфат (7-10 г на 10 л вода) или монокалиев фосфат (5 г на 10 л). След 10-14 дни може да се направи кореново подхранване с 10-15 г калиев сулфат или монокалиев фосфат, разтворени в 10 л вода. Полива се с 1 л на всяко растение.
Патенткалий е калиев тор, съдържащ магнезий и сяра, който също може да се използва за листно и кореново подхранване с количества, препоръчани от производителя.
Кореновото подхранване се извършва винаги върху влажна почва. Установено е, че подхранването с минимални дози, но по-често, дава по-добри резултати.
Дървесната пепел съдържа калий и микроелементи. Тя може да се разпръсне около растенията или да се използва воден разтвор.
Регулярното прибиране на узрелите или близки до узряване плодове ще стимулира процеса на зреене на останалите.
Стресовите методи, които обикновено се прилагат за узряване на доматите, са подходящи и за пипера. Те се препоръчат за по-смелите градинари.
Внимателното нараняване на кореновата система спира растежа и превключва растението в режим на зреене. Поливането с топла вода (около 45 градуса) сутрин или преди залез слънце, за да стимулира тъканните процеси, също ускорява зреенето на пипера.