Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.06.2016 г.

От какво пожълтяват листата на чушките и как да им помогнем

Практика

Sinor.bg

Случва се така, че едва градинарите са засадили разсада в почвата и той започва да вехне. Особено често това става с чушките – листата им пожълтяват и опадат след вече опадналите завръзи. От електронното издание „Стопанство” посочват няколко възможни причини за неблагоприятното развитие заедно с начините за реакция на всеки.

Според тях най-честият вариант е прекалено ранното пресаждане в почвата, когато времето навън е все още твърде студено. На растенията може да се помогне да излязат от този ступор с пръскане с „Новосил” или „Имуноцитофит”.

Чушките понасят зле и недостига на влага. Ако почвата пресъхне, при тях започва да опада абсолютно всичко, а останалото пожълтява. Трябва да бъдат поливани често и обилно, а за да не изсъхва бързо почвата в лехата, можете да мулчирате около тях със слама или с изтръгнатите вече бурени.

Листата на чушките могат да пожълтеят и от липсата на азот, а израстващите нови листа ще бъдат по-дребни от обичайното. Затова веднага, след като забележите пожълтяване на листната маса, трябва да подхраните чушките с амониева селитра при поливане – достатъчни са 2 кибритени кутийки селитра на 10 литра вода.

Друга причина за пожълтяването на листата може да се окаже недостигът на микроелементи. При това положение при разрохкването на почвата между редовете я натореет с малко дървесна пепел – по 1-2 чаши на квадратен метър. Това подхранване ще утоли глада на растението за почти всички други елементи освен азота.

От какво пожълтяват листата на чушките и как да им помогнем
93831
 

Последни материали
Виж
Проведе се мащабно обучение за разследване на отравяния на диви животни
Забраната за внос не е целяла подпомагане на местните производители
Турция се мъчи да пласира огромни запаси скъпа пшеница
Актуални данни за болестите и неприятелите
Заради сушата пшеницата е на втори лист, а ранната рапица – фаза „розетка“
Твърдата пшеница е изключението през сезона
ЕК сви рязко оценките за реколтите от мека пшеница, царевица и слънчоглед в ЕС
До 12 ноември
Само седмица да се запознаете с насоките при кандидатстване за млади, малки и нови фермери
Класическо кьопоолу
Свързани материали
Виж
Печени люти чушки
Парена туршия
Туршия от зрели краставици и червени чушки
Маринована капия
Люта саламурена туршия
Възможно е да ускорим узряването на пипера и да го съхраним по-дълго
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини