Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.07.2017 г.

Колко азот, фосфор и калий са нужни на зеленчуците

Полезни съвети

Какво ще се случи със зеленчуците, ако прекалим с подхранването с азот? Надземната част ще се развива прекрасно, с тъмнозелени и големи листа, особено при морковите, цвеклото и доматите. Реколтата ще е богата, а зеленчуците ще са по-големи от обичайното. Устойчивостта на растенията към заболявания и вредители обаче ще намалее, най-вече при зелето, а реколтата ще успее да се запази за по-кратко време. Вкусът на зеленчуците ще се влоши и в тях ще се натрупат повече нитрати.

Не трябва да се забравя, че последното подхранване с азот на зеленчуците, които ще бъдат оставени за съхранение през зимата, трябва да се направи не по-малко от 2 месеца преди прибирането на реколтата.

Фосфорът се използва само през пролетта и есента, тъй като е слабо подвижен в почвата. С него се подхранват само растения, които цъфтят и плододават продължително време, както и всички ягодови култури.

Всеки градинар, който използва печка на дърва, разполага с естествен източник на фосфор – пепелта е ценна фосфорно-калиева тор, което може напълно да замени суперфосфата. Ако обаче се отоплявате по друг начин, най-добрият вариант за елиминиране на фосфорния глад на растенията е гранулираният суперфосфат в доза 20-30 грама на квадратен метър при прекопаването на градината. През следващите години пък на същия участък той се влага в лехите или гнездата при засаждането на зеленчуците.

Наесен преди прекопаването на почвата се разхвърля по 40-60 грама фосфорно брашно на квадратен метър, като по този начин се понижава киселинността на почвата и се подсигуряват необходимите количества фосфор за зеленчуците за следващата година.

Варуването на почвата пък подобрява усвояването на фосфора от растенията и забавя процеса на преминаването му в неразтворимо състояние.

Калият повишава устойчивостта на растенията към заболявания, вредители и кратки засушавания, улеснява поемането на вода от клетките и забавя изпаряването на течностите. Освен това стимулира процеса на фотосинтеза и засилва образуването на захари в листата и придвижването им към останалите органи на растенията. Под влияние на калия ярастенията усвояват повече азот и образуват повече протеини.

При недостиг на химичния елемент тяхното образуване се забавя и се натрупва азот в небелтъчна форма, а при глад за калий се засилва изразходването на протеините и се понижава устойчивостта на растенията към гъбични заболявания.  В началния етап на гладуването листата стават тъмнозелени със сиво-син оттенък, по-старите пожълтяват и тъканите в тях умират, започвайки от върха. Това е много характерен признак за силен недостиг на калий и е следствие от слабото преобразуване на азота в аминокиселини. В клетките се натрупва амонячен азот, който действа като отрова за растението, а гибелта на тъканите е следствие от обезводняването им. Освен това при силен недостиг на калий се стига до завяхване на листата, нарушават се процесите на цъфтеж и плододаване, а зеленчуците узряват неравномерно.

Колко азот, фосфор и калий са нужни на зеленчуците
17893
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини