Картофите имат високи изисквания към хранителните вещества в почвата. За нормалното им развитие и получаването на високи добиви се нуждаят от азот, фосфор, калий, калций, магнезий и редица микроелементи (бор, манган, мед, цинк, молибден, кобалт, йод и др.). В началото на развитието, когато нараства надземната маса, важно значение има азотът, припомнят агрономи.
Растенията най-интензивно го приемат от поникването до цъфтежа.
Усвояването на фосфора от картофите протича по-равномерно, с известно увеличение през фаза бутонизация-цъфтеж.
Необходимостта от калий е най-голяма, когато интензивно се образуват клубените. Най-общо съотношението N : P2O5:К2O за нашите условия трябва да бъде като 1 : 0,6-0,8 : 0,7-1.