Читателка на електронното издание „Стопанство” споделя своя рецепта за смес за подхранване на зеленчуците, която всеки градинар може да приготви от живи дрожди. Според нея сместа може да се използва при всички зеленчукови култури, като тя самата я влага с предимство при доматите и краставиците. В трилитров съд с топла, престояла вода без хлор се добавят 100 грама живи дрожди и приблизително толкова захар.
Получената смес се разбърква добре, за да могат захарта и дрождите да се разтворят. Разтворът се оставя да престои ден-два на топло, като препоръката е съдът да не се пълни догоре веднага, защото при ферментирането на дрождите водата може да се излее, което е ненужно и ще направи разтвора още по-концентриран, а той е достатъчно силен. Когато ферментацията приключи, се взема една чаша от получената смес и се разрежда в 10 литра вода, разбърква се още веднъж и е готова за употреба.
Читателката полива всеки корен домати с литър от разтвора, а краставиците – с половин литър. Поливането трябва да става върху топла и влажна почва, земята не трябва да е суха и студена, тъй като дрождите действат само на топло.
Достатъчно е подхранването да се извърши 2-3 пъти за целия сезон, но заради силата на разтвора се препоръчва тази бройка да не се надхвърля, тъй като се стига активно усвояване на азот и калий и земята след повече подхранвания може да се изтощи, тъй като от нея се извличат всички органични вещества. Като компенсация се препоръчва към края на сезона в лехите да се разпръсне компост или да се мулчират, за да се избегне изтощаването на почвата.