Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.07.2017 г.

Колко азот, фосфор и калий са нужни на зеленчуците

Полезни съвети

Какво ще се случи със зеленчуците, ако прекалим с подхранването с азот? Надземната част ще се развива прекрасно, с тъмнозелени и големи листа, особено при морковите, цвеклото и доматите. Реколтата ще е богата, а зеленчуците ще са по-големи от обичайното. Устойчивостта на растенията към заболявания и вредители обаче ще намалее, най-вече при зелето, а реколтата ще успее да се запази за по-кратко време. Вкусът на зеленчуците ще се влоши и в тях ще се натрупат повече нитрати.

Не трябва да се забравя, че последното подхранване с азот на зеленчуците, които ще бъдат оставени за съхранение през зимата, трябва да се направи не по-малко от 2 месеца преди прибирането на реколтата.

Фосфорът се използва само през пролетта и есента, тъй като е слабо подвижен в почвата. С него се подхранват само растения, които цъфтят и плододават продължително време, както и всички ягодови култури.

Всеки градинар, който използва печка на дърва, разполага с естествен източник на фосфор – пепелта е ценна фосфорно-калиева тор, което може напълно да замени суперфосфата. Ако обаче се отоплявате по друг начин, най-добрият вариант за елиминиране на фосфорния глад на растенията е гранулираният суперфосфат в доза 20-30 грама на квадратен метър при прекопаването на градината. През следващите години пък на същия участък той се влага в лехите или гнездата при засаждането на зеленчуците.

Наесен преди прекопаването на почвата се разхвърля по 40-60 грама фосфорно брашно на квадратен метър, като по този начин се понижава киселинността на почвата и се подсигуряват необходимите количества фосфор за зеленчуците за следващата година.

Варуването на почвата пък подобрява усвояването на фосфора от растенията и забавя процеса на преминаването му в неразтворимо състояние.

Калият повишава устойчивостта на растенията към заболявания, вредители и кратки засушавания, улеснява поемането на вода от клетките и забавя изпаряването на течностите. Освен това стимулира процеса на фотосинтеза и засилва образуването на захари в листата и придвижването им към останалите органи на растенията. Под влияние на калия ярастенията усвояват повече азот и образуват повече протеини.

При недостиг на химичния елемент тяхното образуване се забавя и се натрупва азот в небелтъчна форма, а при глад за калий се засилва изразходването на протеините и се понижава устойчивостта на растенията към гъбични заболявания.  В началния етап на гладуването листата стават тъмнозелени със сиво-син оттенък, по-старите пожълтяват и тъканите в тях умират, започвайки от върха. Това е много характерен признак за силен недостиг на калий и е следствие от слабото преобразуване на азота в аминокиселини. В клетките се натрупва амонячен азот, който действа като отрова за растението, а гибелта на тъканите е следствие от обезводняването им. Освен това при силен недостиг на калий се стига до завяхване на листата, нарушават се процесите на цъфтеж и плододаване, а зеленчуците узряват неравномерно.

Колко азот, фосфор и калий са нужни на зеленчуците
20608
 

Последни материали
Виж
Лошото време през пролетта и летните жеги тормозят пчелите
Добивите от пчелен мед у нас се очертават наполовина на миналогодишните
Притесненията за последиците от сушата се оказват неоснователни като цяло
Качеството на меката пшеница от новата реколта във Франция е добро
Щетите са в процес на изясняване, образувано е досъдебно производство
Жена подпали стопанска постройка на съсед при варене на компоти
Горските отчитат малко установени нарушения и по закона за лова
В централна северна България са иззети само 62 кубика незаконна дървесина през юли
Седмичен доклад на Синор.БГ
Докато броим овцете, някой се прицели в шефа на напояването Динева
През първите 5 месеца на годината спрямо същия период на миналата
ЕС вдигна износа на свинско за трети страни с близо 2 на сто
Свързани материали
Виж
Полезно и практично
Имате избор на мястото на обраните зеленчуци да засадите нови
Турция изгражда нова оранжерия с капацитет 30 000 тона зеленчуци годишно
Важно за фермерите!
От 1 август кандидатстват по нови програми организациите, произвеждащи плодовете и зеленчуците
Практика
Подхранване за ограничаване на нитратите в зеленчуците
Цени на производител на селскостопански продукти в Германия за май 2025 г.
Цената на производител на картофи в Германия е спаднала с над 41 процента
Застраховката - ценно преимущество за земеделеца
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини