Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.07.2017 г.

Колко азот, фосфор и калий са нужни на зеленчуците

Полезни съвети
Колко азот, фосфор и калий са нужни на зеленчуците

Какво ще се случи със зеленчуците, ако прекалим с подхранването с азот? Надземната част ще се развива прекрасно, с тъмнозелени и големи листа, особено при морковите, цвеклото и доматите. Реколтата ще е богата, а зеленчуците ще са по-големи от обичайното. Устойчивостта на растенията към заболявания и вредители обаче ще намалее, най-вече при зелето, а реколтата ще успее да се запази за по-кратко време. Вкусът на зеленчуците ще се влоши и в тях ще се натрупат повече нитрати.

Не трябва да се забравя, че последното подхранване с азот на зеленчуците, които ще бъдат оставени за съхранение през зимата, трябва да се направи не по-малко от 2 месеца преди прибирането на реколтата.

Фосфорът се използва само през пролетта и есента, тъй като е слабо подвижен в почвата. С него се подхранват само растения, които цъфтят и плододават продължително време, както и всички ягодови култури.

Всеки градинар, който използва печка на дърва, разполага с естествен източник на фосфор – пепелта е ценна фосфорно-калиева тор, което може напълно да замени суперфосфата. Ако обаче се отоплявате по друг начин, най-добрият вариант за елиминиране на фосфорния глад на растенията е гранулираният суперфосфат в доза 20-30 грама на квадратен метър при прекопаването на градината. През следващите години пък на същия участък той се влага в лехите или гнездата при засаждането на зеленчуците.

Наесен преди прекопаването на почвата се разхвърля по 40-60 грама фосфорно брашно на квадратен метър, като по този начин се понижава киселинността на почвата и се подсигуряват необходимите количества фосфор за зеленчуците за следващата година.

Варуването на почвата пък подобрява усвояването на фосфора от растенията и забавя процеса на преминаването му в неразтворимо състояние.

Калият повишава устойчивостта на растенията към заболявания, вредители и кратки засушавания, улеснява поемането на вода от клетките и забавя изпаряването на течностите. Освен това стимулира процеса на фотосинтеза и засилва образуването на захари в листата и придвижването им към останалите органи на растенията. Под влияние на калия ярастенията усвояват повече азот и образуват повече протеини.

При недостиг на химичния елемент тяхното образуване се забавя и се натрупва азот в небелтъчна форма, а при глад за калий се засилва изразходването на протеините и се понижава устойчивостта на растенията към гъбични заболявания.  В началния етап на гладуването листата стават тъмнозелени със сиво-син оттенък, по-старите пожълтяват и тъканите в тях умират, започвайки от върха. Това е много характерен признак за силен недостиг на калий и е следствие от слабото преобразуване на азота в аминокиселини. В клетките се натрупва амонячен азот, който действа като отрова за растението, а гибелта на тъканите е следствие от обезводняването им. Освен това при силен недостиг на калий се стига до завяхване на листата, нарушават се процесите на цъфтеж и плододаване, а зеленчуците узряват неравномерно.

Колко азот, фосфор и калий са нужни на зеленчуците
5266

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
За агробизнеса
Порожанов: В средата на декември проектът на новия Закон за земята ще бъде готов
Агробизнесмен на България
Посланието на Светла Стоянова към агробизнеса: Сейте с любов и пазете земята, която ни храни
Корекции
Заради България ЕК ще иска пълни стенограми на предложенията на браншовите съюзи по бъдещата ОСП
Слабата реколта от царевица в Евросъюза съвпадна с рекордния добив в Украйна
10 пъти нарасна вносът на украинската царевица в ЕС
Изложението ще бъде с нова концепция за изложбените площи
Дванадесетото издание на БАТА АГРО ще се проведе от 14 до 17 май 2019
Вкусно разнообразие
Юфка по японски
Свързани материали
Виж
ЕК одобри нова държавна помощ за сертифициране на стопанства в сектор „Плодове и зеленчуци“
Задушен зарзават с яйца
Болести
Растителна защита за зеленчуците в оранжериите през октомври
Неприбраните от полето зеленчуци все още имат нужда от пръскане
Единадесет пъти е нарастнал износа на бобови зеленчуци
Внос и износ на плодове и зеленчуци в и от страната
В Европа реколтата от плодове ще е най-слабата за последните 4 десетилетия
Сушата удари и производителите на плодове и зеленчуци
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам