Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.06.2017 г.

Няколко прости правила за отглеждане на пипера

Полезни съвети

Едни градинари отглеждат големи и вкусни чушки, а при други вехнат или пък остават съвсем дребни. Опитни градинари твърдят, че отглеждането на пипера изобщо не е трудно и добра реколта може да се получи и без минерални торове, безкрайно поливане и плевене, само трябва да се придържаме към няколко прости правила.

Най-важното е пиперът да заеме адекватното си място в сеитбообращението. Сади се след сидерати, краставици, зеле, моркови и кромид. Доматите и картофите обаче са абсолютно противопоказни както като предшественици, така и като съседи. Най-вредни са обаче лютите чушки, които са нападани от същите болести и вредители, а освен това опрашват сладките чушки.

Случва се разсадът да върже още преди пресаждането му. Нищо страшно не се е случило – може да бъде пресаден в парник или оранжерия. Ако ще го прехвърляте в откритата почва обаче завръзите ще трябва да бъдат пемахнати, тъй като така или иначе ще се откъснат.

При пресаждането на разсада в откритата почва в никакъв случай не го притрупвайте със земя – пиперът е сред малкото зеленчуци с коренова шийка и ако бъде засаден прекалено надълбоко, ще расте слабо и ще ражда слабо. Кореновата му система е разположена почти на повърхността и разрохкването на почвата и плевенето трябва да се извършват много внимателно.

Стъблата на пипера са чупливи и листата му се късат лесно, затова след пресаждането трябва да бъде привързан за колчета – случва се в силни години растенията да паднат под тежестта на зеленчуците, изтръгвайки корените си от земята. В парниците и оранжериите пиперът се оформя с 2-3 стъбла – силните стъбла се привързват към конструкция, а слабите се отстраняват след първите завръзи. С течение на времето всички долни листа се премахват.

Разхвърляни кори от банани и ябълки привличат насекомите, които опрашват пипера. За да се подсили образуването на зеленчуците, в безветрен ден растенията се разтърсвет леко или се обработват с подходящи за целта стимулатори.

Пиперът обича честото поливане в неголеми дози, затова се полива 2-3 пъти седмично, овлажнявайки леко почвата до 40 сантиметра дълбочина.

Реколтата се събира във фазата на техническа зрялост на зеленчуците, тъй като иначе те ще задържат развитието на следващите. А през есента е важно да се откъснат всички цветове и пъпки, които няма да успеят да дадат реколта, за да не забавят наливането на вече формираните чушки.

Няколко прости правила за отглеждане на пипера
142346
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад
Кунинска туршия
Запържена туршия
Продажбите на пипер в общността са намалели през миналата година
Турция и Мароко изтласкват Испания и Нидерландия от пазара на чушки в ЕС
Какво може и не може да се засажда до пипера?
Оригинална туршия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини