Растенията не могат да говорят, но техните листа, стъбла и корени дават ясни сигнали за възникнали проблеми. Така те „викат“ за помощ, а ние невинаги откликваме, защото не разпознаваме знаците.
Кои са по-характерните знаци, сигнализиращи за проблеми?
Например извиването на листата на доматите нагоре не е винаги признак на жажда. Това може да е реакция на растенията при наличие на излишна светлина или вирусна инфекция.
Ако поливането не помогне, тогава трябва да ги засенчим с мрежа и да проверим внимателно за наличие на петна или деформации по листните пластини.
Виолетовият оттенък по листата на пипера и патладжана не е декоративна особеност. Това е ясен симптом за дефицит на фосфор, който се проявява при ниски температури на почвата.
Пиперът и патладжанът са топлолюбиви култури и корените им не могат да усвояват този елемент в студена почва, така че внасянето на допълнителни количества няма да помогне в този случай.
Най-напред трябва да покрием лехите с черен агрофибър, за да се затопли почвата и едва след това, ако е необходимо, да подхранваме с фосфор.
Белите жилки по листата на краставиците са признак за наличие на паяжинообразуващи акари. Вредителите са съвсем малки и колониите им се забелязват едва тогава, когато растенията вече се покрият с мрежи.
На ранен етап ще помогне третирането с акарициди или настойка от лучени люспи (200 г на 10 л вода). Те се нарязват, заливат се с гореща вода и се покриват до охлаждането им, а след това се разреждат до 10 л. Пръскането на краставиците се извършва веднъж седмично.
Когато листата започнат да пожълтяват и падат, малко вероятно е да успеем да спасим реколтата.
Корените могат също да говорят. Ако при пресаждане установим, че са кафяви и чупливи, това е симптом за преполиване или гъбична инфекция. Повредените участъци трябва да се отстранят, а кореновата система да се третира с подходящ фунгицид.
Засаждането на растенията в нова и добре дренирана почва благоприятства оздравяването им.
Основното правило е да наблюдаваме внимателно и действаме възможно най-бързо. Колкото по-рано дешифрираме сигналите, които растенията излъчват, толкова по-големи са шансовете да спасим реколтата.