Сладките чушки са любители на топлината и влагата и дават най-силна реколта при температури от 25-30 градуса по Целзий и висока влажност. Чувствителни са към температурните колебания, затова се садят след доматите и дават реколта много след тях. Преди пресаждане на разсада в откритата почва в дупките се сипва по 10 грама суперфосфат или по една чаена лъжичка комбиниран тор, за да се намали опадането на цветовете и да се подобри връзването на зеленчуците.
Кореновата им система е малка и за да не бъде повредена, преди пресаждане в откритата почва разсадът не се полива, а след това почвата не се разрохква надълбоко. Садят се на същата дълбочина, на която са расли като разсад, и на 30 сантиметра отстояние в лехата, а между лехите се оставят по 50 сантиметра. При по-дребните сортове лехите се оформят само през 30 сантиметра, но растенията се засаждат през 40 сантиметра в лехата.
Чушките не се загърлят, а понеже са големи любители на водата, се поливат най-малко 3 пъти седмично, макар и не обилно.
Веднага след като цъфнат, се пристъпва към подхранване, като най-добре им действат кокошият тор, амониевата селитра и калиевият сулфат. Всички използвани торове при чушките изключват хлора като съставка.
Сред най-големите вредители по чушките са листните въшки и паяжинообразуващите акари, затова не трябва да се садят до краставиците. За защита от вредителите растенията се напръскват 2 пъти през 7 до 10 дни с тютюнева или дървесна пепел.
Трудно е да бъде увеличена реколтата с физическа намеса в развитието на растението, като най-добре е да бъдат откъснати първите 2 цвята, появили се при разсада – тогава растенията се разлистват по-добре, връзват по-бързо и дават по-ранна реколта. Може да се отстранят и най-ниските стъбла, по които няма оформени зеленчуци, но по принцип резултатът от тези действия е на практика незабележим.
При сортовете с много големи чушки трябва да се набият колчета, за да не бъдат повалени растенията под тежестта на реколтата. При прибирането й зеленчуците не се кършат, а се режат, защото растението е много крехко и може да се откъснат цели стъбла.
Ако зеленчуците се обират във фазата на техническа зрялост, т. е. когато още не са придобили характерния за сорта цвят, реколтата ще нарасне с най-малко 50%. Ако пък държите да консумирате приятни за окото зеленчуци, подръжте ги за седмица до 10 дни на тъмно и прохладно място – през това време те ще доузреят и ще придобият характерния си цвят.
Чушките цъфтят и дават реколта до падането на сланите, затова растенията могат да бъдат пресадени в съдове с по-голяма вместимост за през зимата и при подходящите грижи ще се радвате на реколта от един и същи храст в продължение на няколко години.