Начало » Новини » Страната
02.05.2020 г.

Министърът на земеделието опровергава твърдения за поскъпване на хляба

Рисковете за прибирането на реколтите от рози и череши са сериозни
Министърът на земеделието опровергава твърдения за поскъпване на хляба

Категорично искам да опровергая твърдението, че хлябът ще поскъпва, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Събуди се“ по „Нова телевизия”. „Дали ще ядем по-скъп хляб или не зависи от много фактори. Най-вече от международните цени и ситуация. България произвежда в пъти повече от необходимото за изхранване. Ние винаги сме в позиция на нетен износител на суровина – пшеница. Каква е нейната цена на изнасяне – респективно това определя и вътрешната – зависи от много фактори", посочи Танева.

Според нея има риск за прибирането на реколтите от рози и череши. "Това е най-голямото ми притеснение – как да направим така, че продукцията да бъде прибрана и да не бъде изхвърлена. Това са двете кампании по прибиране на реколтата, които бих определила като най-рискови. Ние сме в непрекъсната комуникация с двата бранша. По отношение на розите и на кампанията ние сме осигурили всичко, което е необходимо да имат достъп до полетата. За работната ръка сме направили всичик възможни промени, които биха направили така, че да бъде улеснен достъпът до работна ръка, дори на фона на сегашните тенденции за увеличаване на безработицата. За съжаление ние не можем да се намесим по отношение на ценовите равнища. Второ, продуктът на розово масло не е за консумация, той е за друга промишленост. Там също има съответните проблеми предвид световната пандемия. Нашият призив към двете страни е за взаимно споразумение", подчерта тя.

"Втората кампания, която е ключова, това е кампанията по прибирането на черешите. България е добър производител на череши. На практика самозадоволяване 100% при условия, че работят всички канали за реализация.  За съжаление два от каналите са с проблеми", каза министърът и уточни, че сред тях е износът на консервирана череша. "Такъв продукт сме изнасяли както за Западна Европа, така и за Щатите", припомни тя. Танева съобщи, че е в комуникация с всички търговци, като е необходимо да се вземе и обяви решение, включително до ниво индивидулани разговори и комуникации, за да се поемат ангажименти за изкупуване на реколтата.

Всички усилия в момента са насочени към избягване на удара в млечния сектор, коментира още тя. "Факт е, че от един месец имаме регистрирано намаление на цената на суровото краве мляко при нас и на всички млека. Регистрираното намаление към момента все още е една сезонна флуктуация", смята министърът. В момента всички европейски производители са притеснени, добави тя. "Ние полагаме всички усилия, включително в комуникацията с търговските вериги като един основен канал за предлагане на хранителни продукти, да направим така, че истински млечни продукти с вложено сурово мляко от българските фермери да бъдат на рафтовете и да бъдат избрани от българския купувач", изтъкна Танева.

Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска, убедена е тя. „След Гергьовден влиза в сила постановлението на Министерския съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. Ние сме ги информирали, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат как точно ще направят това. Проверки за това дали правилата се спазват ще стартираме в края на месец май“, съобщи министърът. И добави: „Надявам се, че независимо от всички дебати, които продължават, независимо от всички становища, все пак земеделски производители ще намерят във веригите едни дълготрайни търговски партньори".

Министърът на земеделието опровергава твърдения за поскъпване на хляба
9514
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Хлябът у нас се произвежда само от българска пшеница
Хлебари и сладкари няма да участват в протестите на земеделците
Големите наличности от пшеница засега сдържат вдигането на цените
Хлябът ще поскъпне неминуемо при връщане на старата ставка на ДДС
Властите обаче не посмяха да пипнат цената на хляба
Египет вдигна с 20 на сто цените на субсидираните растителни масла, захарта и ориза
Забраната за износа на мляко и млечни продукти вече ще важи до края на декември
Сърбия удължи с 90 дни срока на действие на тавана на цената на белия хляб
Петрола се очаква да поскъпне с 20 процента
Таванът на цените на хляба в Сърбия се удължава с още 60 дни
Най-високи са добивите от пшеница в Разград - 661кг/дка
Консултативният съвет по зърното: Връщаме регистрационният режим на складовете за зърно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини