Цената на хляба у нас се е увеличила с над 20% за последната година, сочат данните на Националния статистически институт, а информацията беше потвърдена и от председателя на сдружението Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева пред „Нова телевизия“. По думите ѝ причината за поскъпването е връщането на стандартната ставка на данък добавена стойност върху хляба и брашното, което влезе в сила от 1 януари 2025 г. „Така се доказа нашата теза, че нулевото ДДС върху хляба беше изцяло социална мярка в полза на потребителите. От нея не печелеха производителите, а хората. След като данъкът беше върнат, това веднага се отрази върху крайната цена“, изтъкна Кукушева. Тя обаче очаква общата сума от данъците, които браншът ще плати, да бъде изключително малка – в пъти по-малко отпреди.
По отношение на въвеждането на еврото председателката на сдружението коментира, че всеки хляб има своята официална евроравностойност, която се различава в зависимост от производителя. Тя припомни, че в Закона за въвеждане на еврото има текстове, свързани с контрол върху „неимоверното покачване на цените“, но твърди, че спекула от страна на производителите няма. „Проблемът не е при нас. Спекулативното поведение идва по-скоро от търговците. Ние се борим за справедливи цени на хляба и за равнопоставеност на пазара“, категорична е Ккушева.
Тя обаче не е в състояние отсега да предвиди бъдещите цен. „Нямам прогноза с колко още може да се вдигне цената на хляба“, подчерта председателката на сдружението.
Въпреки повишените цени хлябът продължава да е сред най-често консумираните храни у нас. Според статистиката средно един българин изяжда около 69 килограма хляб и тестени изделия годишно.




