Начало » Новини » Коментари
16.04.2020 г.

След пролетния сняг овощарите са изправени пред нулева година за плодовете

Пълен срив в условията на криза
След пролетния сняг овощарите са изправени пред нулева година за плодовете

sinor

След резките застудявания и на два пъти падналия сняг в края на март и началото на април овощарите вече не хранят никакви надежди за реколтата. „Със сигурност 2020-та година ще бъде нулева за производството на плодовете, защото след щетите по череши и кайсии в Северна България сериозни са пораженията при прасковите, ябълките, сливите и крушите”, посочи за Синор.бг Николай Колев, председател на сдружението „Съюз на дунавските овощари”, чиито градини са в близост до Русе.

Ще припомним, че след мартенските мразове имаше 100-процентови щети върху 95 на сто от кайсиевите градини в Северна България. „Единствено в по-високите полета тук-таме някои кайсиеви насаждения оцеляха, но те по никакъв начин няма да задоволят потребностите на вътрешния пазар”, посочи още овощарят. И допълни, че на този етап се отчитат и катастрофални последици при прасковите. След първите огледи щетите в тези градини са между 60 и 90 на сто от насажденията.

Агротехника срещу студа

Почти също е положението и с черешовите насаждения, където също има 100-процентови измръзвания. Вероятно в южните райони на страната ще има оцелели градини при по-късните сортове или в районите с по-висока надморска височина, но крайните изводи са, че тази година почти няма да има пазар на плодове.

При предпоследните студове в началото на април температурите в Русенско и Силистренско паднаха до минус пет градуса и това тотално е попарило овошките с ябълки и сливи, посочи още Колев. Прогнозите са, че и в тези градини ще има между 60 и 70 процента загуби.

„При това положение овощарите в страната трудно биха възстановили досегашните си разходи, съставляващи 70 на сто от цялата себестойност за производство”, обясни фермерът. И допълни, че първите пръскания през пролетта са най-скъпи, плюс разходите за резитби и торене.

Затова и през юли месец, след като министерството на земеделието обследва и установи общия процент на засегнатите площи, браншовият съюз ще настоява за помощ, така че да покрият част от щетите си.

Вероятно по-големите овощари, които имат по няколко вида насаждения, а именно – череши, круши или ябълки, все пак ще имат някаква реколта. Но стопаните с по 70 декара само от един вид няма да получат и лев, сочат разчетите. Така в годината на коронавируса COVID-19 българските производители на плодове ще отчетат огромни загуби, са печалните изводи на фермерите.

След пролетния сняг овощарите са изправени пред нулева година за плодовете
16765

Последни материали
Виж
Точно в този период
Как да помогнем на градината да не пострада от студовете
За последна година Дерби® Супер едно и Алегро® - 20% по-изгоден от аналогични пакети
Фонд „Земеделие”
Малки мандри, пчелари и производители на храни получават още 900 хиляди лева по COVID 3
ДФЗ преведе на животновъдите над 14 млн. лв. втори транш по ПНДЖ1
Фото регистър
Следете в интернет дали дърводобивът върви по правилата
Аграрен доклад
От две години се отчита плах ръст в българските селекции семена
Свързани материали
Виж
Управителният съвет на ДФ „Земеделие”
Отпускат се 6 млн. лeва кредит за торове в сектор „Трайни насаждения“
Предстои безплатен онлайн семинар за овощари
Бранш под криза
Не очаквайте мрънкане от овощарите, въпреки 50-процентния срив в доходите
След поредния провален сезон производителите се замислят за алтернативи
Градушки довършиха реколтата от костилкови плодове в Италия
Бизнесът не очаква помощ от държавата
Загубата на реколта може да се окаже по-малкото зло от коронавируса, смятат овощари
Приблизително същият е броят и на животновъдите
Над 13 700 овощари и зеленчукопроизводители са заплашени от отпадането на преходната помощ
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам