Начало » Новини » Коментари
16.04.2020 г.

След пролетния сняг овощарите са изправени пред нулева година за плодовете

Пълен срив в условията на криза
След пролетния сняг овощарите са изправени пред нулева година за плодовете

sinor

След резките застудявания и на два пъти падналия сняг в края на март и началото на април овощарите вече не хранят никакви надежди за реколтата. „Със сигурност 2020-та година ще бъде нулева за производството на плодовете, защото след щетите по череши и кайсии в Северна България сериозни са пораженията при прасковите, ябълките, сливите и крушите”, посочи за Синор.бг Николай Колев, председател на сдружението „Съюз на дунавските овощари”, чиито градини са в близост до Русе.

Ще припомним, че след мартенските мразове имаше 100-процентови щети върху 95 на сто от кайсиевите градини в Северна България. „Единствено в по-високите полета тук-таме някои кайсиеви насаждения оцеляха, но те по никакъв начин няма да задоволят потребностите на вътрешния пазар”, посочи още овощарят. И допълни, че на този етап се отчитат и катастрофални последици при прасковите. След първите огледи щетите в тези градини са между 60 и 90 на сто от насажденията.

Агротехника срещу студа

Почти също е положението и с черешовите насаждения, където също има 100-процентови измръзвания. Вероятно в южните райони на страната ще има оцелели градини при по-късните сортове или в районите с по-висока надморска височина, но крайните изводи са, че тази година почти няма да има пазар на плодове.

При предпоследните студове в началото на април температурите в Русенско и Силистренско паднаха до минус пет градуса и това тотално е попарило овошките с ябълки и сливи, посочи още Колев. Прогнозите са, че и в тези градини ще има между 60 и 70 процента загуби.

„При това положение овощарите в страната трудно биха възстановили досегашните си разходи, съставляващи 70 на сто от цялата себестойност за производство”, обясни фермерът. И допълни, че първите пръскания през пролетта са най-скъпи, плюс разходите за резитби и торене.

Затова и през юли месец, след като министерството на земеделието обследва и установи общия процент на засегнатите площи, браншовият съюз ще настоява за помощ, така че да покрият част от щетите си.

Вероятно по-големите овощари, които имат по няколко вида насаждения, а именно – череши, круши или ябълки, все пак ще имат някаква реколта. Но стопаните с по 70 декара само от един вид няма да получат и лев, сочат разчетите. Така в годината на коронавируса COVID-19 българските производители на плодове ще отчетат огромни загуби, са печалните изводи на фермерите.

След пролетния сняг овощарите са изправени пред нулева година за плодовете
12909

Последни материали
Виж
Решения на Министерския съвет
Бизнесът може да кандидатства за компенсации за запазване на заетостта до 30 юни
С девет лева повече
От 1 юли социалната пенсия за старост става 141,63 лв.
Закон за експортното застраховане
Списъкът на държавите с пазарен риск се променя заради коронавируса
Редовен отчет
На 26 май са изстреляни още 139 ракети срещу градушки
И при трите вида договора сезонните работници не губят социални и осигурителни права
До 31 октомври земеделците ще наемат безработни с тримесечни трудови договори
Предстоящо
На 30 май ще се проведе първият фермерски пазар в софийския квартал „Младост”
Свързани материали
Виж
Бизнесът не очаква помощ от държавата
Загубата на реколта може да се окаже по-малкото зло от коронавируса, смятат овощари
Приблизително същият е броят и на животновъдите
Над 13 700 овощари и зеленчукопроизводители са заплашени от отпадането на преходната помощ
Родните овощари мерят сили с 3300 изложители от цял свят на ФРУТ ЛОГИСТИКА
Доц. д-р Антоний Стоев
Време е за резитба на овощните градини
ДФ „Земеделие“ преведе над 1,45 млн. лв на овощарите
Предстои безплатен семинар за овощари в Ловеч
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам