Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.04.2020 г.

Преди розобера ще се определи точният размер на площите на Роза дамасцена

Консултативен съвет в министерството на земеделието
Преди розобера ще се определи точният размер на площите на Роза дамасцена

sinor

За кампания 2020 г. до този момент са регистрирани 1 917 розопроизводители, преработватели и производители на продукти от цвят на маслодайна роза, които са заявили 21 029 декара с розови насаждения. Данните са изнесени по време на вчерашния консултативен съвет по маслодайната роза, проведен в агроведомството. До края на май всички реални производители и преработватели на розов цвят трябва да подадат заявление за регистрация и декларация за сключени договори.

За да няма проблеми с фермерит, чиято регистрация все още не е приключила, по време на срещата министър Танева е приела предложението на Професионална асоциация на розопроизводителите в България - при договорирането производителите да посочват входящ номер на подадено заявление за регистрация.

Тази възможност ще бъде валидна за производителите на розов цвят, които все още нямат издадена заповед за регистрация. По този повод председателят на асоциацията Христо Николов е посочил, че засега стопаните не срещат проблеми от страна на администрацията при обработването на заявленията.

В началото на кампанията по розобера ще започне и идентификацията на насажденията от маслодайна роза. Това ще се извърши във фенофаза „цъфтеж“ от назначени комисии, включващи представители на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури и представители от съответната областна дирекция по земеделие. Индентификацията ще даде информация за вида на насажденията – колко от площите са засадени с Rosa damascena и Rosa alba (Роза Дамасцена и Роза Алба).

Обсъдено е и придвижването на работниците през КПП, които ще бъдат ангажирани в розобера. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването от 10.04.2020, водачите на транспортни средства, превозващи земеделски работници до обработваемите селскостопански площи представят служебна бележка от работодателя на сезонните работници, в която е посочен маршрут и списък на пътниците. Заповедта гласи още, че работодателят е длъжен да осигури лични предпазни средства – защитни маски за лице и ръкавици, а превозвачът е длъжен да дезинфекцира транспортното средство преди отпътуването.

Танева е съобщила още, че се очаква решение от Европейската комисия, което да позволи програмиране на хоризонтална мярка COVID-19 с недоговорените средства от Програмата за развитие на селските райони. При условие, че мярката бъде приета, нейното прилагане ще бъде в края на реколтната година, когато има данни за отражението на кризата върху пазарите на съответната селскостопанска продукция. „В хода на програмирането й тя ще бъде консултирана с бранша“, заяви министър Танева.

По повод работната ръка е в сила решението на министерството на труда регистрираните  безработни да бъдат наемани за прибиране на реколтата, като получават едновременно и обезщетенията си, и възнаграждения за труда си в селското стопанство.

Танева призовава земеделските производители да заявят необходимостта си от работна ръка в бюрата по труда.

Държавата не може да се меси в процеса по изкупуването на розовия цвят, затова и Танева препоръча при договориране на цените, производителите и преработвателите  да направят взаимен компромис.

„Имате дългосрочни отношения и трябва да намерите баланса помежду си, като се обедините с една единствена цел, а именно да се прибере реколтата“, изтъкна министърът.

 „Срокът за отчитане и представяне на документи по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” беше удължен до 15 май. Към момента има подадени 340 заявления от производители на маслодайна роза за площи от 1 983 ха, като изплащането на помощта е до 30 юни“, обяви заместник-изпълнителният директор на ДФЗ Иван Капитанов.

Фонд „Земеделие” ще обработи в максимално кратки срокове заявленията, за да може бенефициентите да получат възможно в най-кратки срокове плащанията си. Иван Капитанов запозна участниците в срещата с финансовите инструменти, които предлага Българска банка за развитие, Фонда на фондовете, както и със стартиралата от ББР схема за предоставяне на безлихвени кредите на физически лица чрез одобрените за целта търговски банки.

Преди розобера ще се определи точният размер на площите на Роза дамасцена
9428
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Празници
Агроминистърът ще участва в официалното закриване на Фестивала на розата в Казанлък
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини