Втора поредна година Kaufland България увеличава мрежата от специализирани зони, предназначени само за продукция на местни фермери. Към април 2020 година веригата вече има 16 щанда, където са разположени стоките на 20 малки и средни български производители и семейни мандри и ферми от различни български региони. Така близо 100 млечни и месни продукта намират пазар в обектите на търговската верига в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Горна Оряховица и Русе, съобщиха от компанията.
Най-голям брой фермерски щандове има в хипермаркетите на компанията в София – 6, Пловдив – 4 и Варна – 3. В тях към момента преобладават млечните продукти, над 70 вида, следвани от колбасите – близо 25.
Днес над 60% от производителите, с които търговската верига работи, са български, а над 85% от оборота е формиран от български доставчици. Голяма част от тях растат заедно с веригата и благодарение на националния пазар и ценно ноу-хау, което тя предоставя за тях.
До края на 2020 година компанията ще увеличи с 30% броя на производителите, с които сключва договори за изкупуване на продукцията.
В редица от ключовите за българския потребител хранителни категории процентът на родно производство преобладава – 72% от месото и месните продукти в асортимента на веригата са български продукти.
Следват хлябът и хлебните изделия с 67% и млечните продукти с 65% родна продукция, която намира място на рафтовете на Kaufland в цялата страна. При сезонните пикове на плодовете и зеленчуците делът на българските продукти също доминира.
Kaufland България разчита на 10 български производители и при производството на някои от собствените си марки продукти кисело мляко, крема сирене, вода, безалкохолни напитки и бира.
Всеки български продукт в асортимента на компанията е обозначен със сърце в цветовете на трибагреника. По този начин клиентите на веригата могат лесно да се ориентират в избора си на родни продукти в Kaufland.