Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.02.2018 г.

Резитбата на овошките само подобрява качеството на плодовете

Полезни съвети
Резитбата на овошките само подобрява качеството на плодовете

От средата на февруари до набъбването на плодните пъпки настъпва най-благоприятният период за извършване на зимните резитби, стига температурата на въздуха да не пада под -5 градуса по Целзий.

Градинарите с не особено богат опит обикновено се опасяват, че с резитбата само губят реколта. Страховете им обаче са напълно напразни, тъй като при младите дървета само 10-15% от цветовете дават плод, а при старите – едва 5-10%. На практика по време на цъфтежа повечето цветове опадат, като дотогава само са отнели хранителни вещества от останалите. Затова резитбите преди началото на цъфтежа имат за цел да премахнат излишните плодни пъпки. При резитбите на стари овошки например смело могат да се изчистят над 50% от плодните пъпки и това не само няма да се отрази зле на плододаването, а и ще подобри значително качеството на плодовете.

Редовните резитби повишават устойчивостта на дърветата на студ, удължават живота им и особено продуктивната част от него, като основното правило е да се извършат така, че след тях всяка клонка и листче буквално да се къпят в слънчева светлина.

С грамотна резитба може дори да се елиминира алтернативното (периодично) плододаване. Повечето сортове ябълки например дават ежегодно добри реколти благодарение на силните резитби през годините, когато са отрупани с плод.

Резитбите ни позволяват да удържаме короните на овошките в границите на 3 метра височина и ширина за силно растящите сортове и 2-2,5 метра за по-слабите. Овощна градина с добре оформени корони огигурява много по-добри възможности за ефективно пръскане срещу вредители и болести. А когато усъвършенстваме резитбите, ще можем самостоятелно да планираме развитието на градината и да увеличим реколтата за сметка на по-плътно засаждане на дърветата.  

Резитбата на овошките само подобрява качеството на плодовете
40607
 

Последни материали
Виж
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Свързани материали
Виж
Практика
Резитби в трайните насаждение през вегетацията
Не забравяйте есенно-зимните резитби
Летни резитби при овощните дървета
Агротехника
Защо са важни зимните резитби на овощните дървета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини