От средата на февруари до набъбването на плодните пъпки настъпва най-благоприятният период за извършване на зимните резитби, стига температурата на въздуха да не пада под -5 градуса по Целзий.
Градинарите с не особено богат опит обикновено се опасяват, че с резитбата само губят реколта. Страховете им обаче са напълно напразни, тъй като при младите дървета само 10-15% от цветовете дават плод, а при старите – едва 5-10%. На практика по време на цъфтежа повечето цветове опадат, като дотогава само са отнели хранителни вещества от останалите. Затова резитбите преди началото на цъфтежа имат за цел да премахнат излишните плодни пъпки. При резитбите на стари овошки например смело могат да се изчистят над 50% от плодните пъпки и това не само няма да се отрази зле на плододаването, а и ще подобри значително качеството на плодовете.
Редовните резитби повишават устойчивостта на дърветата на студ, удължават живота им и особено продуктивната част от него, като основното правило е да се извършат така, че след тях всяка клонка и листче буквално да се къпят в слънчева светлина.
С грамотна резитба може дори да се елиминира алтернативното (периодично) плододаване. Повечето сортове ябълки например дават ежегодно добри реколти благодарение на силните резитби през годините, когато са отрупани с плод.
Резитбите ни позволяват да удържаме короните на овошките в границите на 3 метра височина и ширина за силно растящите сортове и 2-2,5 метра за по-слабите. Овощна градина с добре оформени корони огигурява много по-добри възможности за ефективно пръскане срещу вредители и болести. А когато усъвършенстваме резитбите, ще можем самостоятелно да планираме развитието на градината и да увеличим реколтата за сметка на по-плътно засаждане на дърветата.