Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.01.2017 г.

Защо са важни зимните резитби на овощните дървета

Агротехника

sinor.bg

Добрите овощари със сигурност знаят, че зимните резитби на дръвчетата след окапването на листата водят до загуба на хранителни вещества и отслабват дръвчетата. Затова е добре да се съобразявате с нормалните срокове за резитбата, която е най-благоприятна в периода от края на феврурари до началото на март. Дебелият сняг, който падна, ще бъде изключително благоприятен за насажденията.

Единственото, което може да направите още през януари, е да проверите ножиците и останалите инструменти за рязане, така че през февруари да сте подготвени за бърза и успешна работа.

За лозарите резитбата започва още през януари, но тази година ще трябва зорко да следят метеорологичната прогноза, тъй като се очакват валежи над нормалното, които ще затруднят работата на полето.  

Но да се върнем на овощните дръвчета. Според агрономи преди настъпването на студовете е подходящо да се изрежат ябълковите и крушовите дървета, защото така ще помогнат за подмладяване и за по-добри добиви на дръвчетата.

Слабо растящите и полуслабо растящите ябълкови дървета, както и крушовите върху дюлева подложка се формират като вретено.

Засадените през есента дръвчета се режат, след като преминат зимните студове, а засадените през пролетта - веднага след засаждането. Съкращават се на височина 70-90 см, предивременните клонки до 40 см се премахват, по-високо разположените се оставят.

Прасковата, дюлята, сливата, джанката, кайсията, черешата, вишната, орехът и бадемът се формират обикновено със свободно растяща корона.

Прасковата се формира с чашовидна корона - дръвчетата се съкращават на 90 см, предивременните клончета до 70 см се премахват, разположените по-високо 6-10 предивременни клончета се съкращават на 2 пъпки.

Реже се на външна пъпка и винаги с 3-4 см чеп. Резитбите се съобразяват задължително с вида, възрастта на дървото, растежната му сила, сорта и подложката.

През периода на плододаването на ябълковите и крушовите дървета се съкращават страничните разклонения и плодните клонки така, че да се поддържа конусовидна форма.

Височината на дърветата се ограничава до 2,3-3 м чрез съкращаване на водача над слабо клонче.

При плододаващите праскови се прави диференцирана резитба - в зависимост от това дали сортът е с голямо (Редхейвън, Рио озо джем, Кардинал и други) средно (Хале, Елберта, Крестхейвън и други) или слабо естествено натоварване (Хелфорд 1 и 2 и други) се оставят съответно 60, 70 и 130 смесени клонки.

Често при резитбата на дърветата се режат само върховете на клоните, с което се предизвиква покарване на много леторасти от ниско разположените пъпки и сгъстяване на короните - те остават като метли.

При гъстите корони плодните клонки във вътрешността загиват, плододаването намалява и се изнася към периферията на дървото. Освен това плодовете не добиват типичните за сорта окраска и вкусови качества, а борбата срещу вредителите се затруднява, тъй като при пръсканията разтворите не проникват навътре в короната. При възрастните плододаващи дървета често единствената резитба, която се прави, е за прореждане (просветляване) на короната.

Извършва се в продължение на 1-2 години, за да не се нанасят големи рани на дървото. Премахват се растящите навътре и сгъстяващи короната клони. Изрязват се също болните, застарелите, счупените клони, старата мъртва и напукана кора на стъблата се остъргва, гъсеничните гнезда и изсъхналите мумифицирани плодове се събират и всичко се изгаря.

Обикновено резитба всяка година изискват ябълката, крушата, прасковата и сливата. Резитбите на дюлята, мушмулата и кайсията са ограничени и се свеждат до почистване и прореждане на короната. Черешовите дървета образуват редки корони и при застаряването им се правят периодично по-силни подмладяващи резитби. Вишната сгъстява короната си и затова се прорежда на 2-3 години, съкращават се по-силните й клони.

Орехът не се реже. Резитба за подмладяване се прави на възрастни дървета, при които плододаването затихва и големи клони засъхват. Те обаче трябва да имат здрави стъбла и скелетни клони. Резитбата е по-слаба, когато е засъхнала само част от обрастващата дървесина, и по-силна - когато се обновява самата корона. Реже се силно над здрави клони или над лакомци. Отрезите се замазват с овощарски мехлеми или обикновена блажна боя.

Защо са важни зимните резитби на овощните дървета
9477
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Практика
Резитби в трайните насаждение през вегетацията
Полезни съвети
Резитбата на овошките само подобрява качеството на плодовете
Не забравяйте есенно-зимните резитби
Летни резитби при овощните дървета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини