Начало » Новини » Страната
10.07.2023 г.

Резитби в трайните насаждение през вегетацията

Практика
Резитби в трайните насаждение през вегетацията

Петна от мана по горната част на листата Снимка: авторът

В средата на лятото при овощните дървета и лозите има временно затихване на растежа. В този относителен покой могат да бъдат направени резитби, известни в практиката като „зелени“ или „на зелено“. Причините за отстраняване на част от леторастите и съответната листна маса са четири, затова трябва да се прилагат навреме:

* подобряване на хигиената в дървесната корона и лозовите формировки;

* подобряване на микроклимата;

оформяне на дърветата и лозите;

* регулиране на физиологични процеси в растителния организъм и др.

Подобряването на хигиената включва отстраняването на болни и повредени части от растенията. През тази година това е особено наложително поради падналите валежи и развитието на болести като ранно кафяво гниене, загиване на завръзите, огнен пригор, за което ви осведомихме.

Подобряването на микроклимата и по-точно на влажността намалява риска от гъбната болест мана (Plasmopara viticola). Освен това слънчевите лъчи проникват до плодовете и това ускорява зреенето.

Кои растителни части трябва да бъдат премахнати?

Резитбата на зелено трябва да почне от издънките на подложката и основата на стъблото. Леторастите от посочените области често имат буен растеж, за сметка на формиращите клони в дървесната корона и леторастите по кордоните на лозата. Такива леторасти, известни като лакомци или пичове, понякога конкурират водача или навлизат в самата корона. В други случаи са насочени към междуредията и затрудняват почвената обработка.

Много опасни са, когато в трайните насаждения има пръскания със системни хербициди, които попаднали върху зелените леторасти, по низходящ ред (базипетално) отиват в кореновата система и това може да застраши сериозно културните растения, особено в по-млада възраст. При по-стари растения в надземната част може да се явят признаци, наподобяващи вирусна болест, като втрънчване на леторастите, нетипична форма на листната петура (пачи крак).

При новозасадените лози стопаните трябва да осигурят най-добри условия за развитие на водача към опорната конструкция, например асмата. В насажденията, където опорната конструкция е опъната по редовете, вниманието е насочено към хоризонталните пръчки и вече оформените кордони. По кордоните трябва да бъде почистен прирастът от спящи пъпки между основните плодни звена.

Лозите, върху които са присадени калеми от нови сортове (смяна на сорта), трябва да бъдат почистени т. нар. росни корени, развили се от калема над мястото на присаждане. Снабдяването на присадената част трябва да бъде от корените на старата лоза. Тези росни корени се развиват в купчинката пръст около главината. След отстраняването им основа на присадника вече огрявана от слънцето ще узрява и подготвя за периода на покой с ниските температури. Това е деликатна операция, която изисква внимание, защото високите температури и силното слънчево греене може да повредят нежната растителна тъкан.

Добре развитите леторасти, избрани от стопанина за осъществяване на избраната формировка, трябва да бъдат привързани към теловете без пристягане. Това е допълнителна мярка против механични въздействия, най-често вятър.

(Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Резитби в трайните насаждение през вегетацията
5390
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Резитбата на овошките само подобрява качеството на плодовете
Не забравяйте есенно-зимните резитби
Летни резитби при овощните дървета
Агротехника
Защо са важни зимните резитби на овощните дървета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини