Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.11.2017 г.

Не забравяйте есенно-зимните резитби

Не забравяйте есенно-зимните резитби

През есенния сезон се извършва резитба на всички овощни видове, която започва след листопада и приключва рано напролет, преди началото на сокодвижението. При това най-напред се режат по-устойчивите на студ видове (ябълка, круша, слива и др.), а в края на зимата - по-топлолюбивите (праскова, бадем, лешник и др.). В зависимост от възрастта на растенията резитбата бива три вида - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване. Те се различават твърде съществено помежду си, но единственото, което ги обединява, е, че чрез тях се поддържа равновесието между растежа и плододаването. При резитбата за формиране на короната обикновено се оставят 3-4 скелетни клони на първия етаж и по 1-2 на следващите, както и съответните скелетни разклонения и обрастваща дървесина. Всички излишни, преплитащи се и повредени клони и клонки се премахват. Особено важно е по това време да се прави по-слаба резитба, като разположението на отделните скелетни части се поддържа чрез разпонки и превивки. Формираните по този начин дръвчета встъпват по-рано в плододаване. При резитбата за плододаване е необходимо да се създадат условия за оптимално образуване на плодни пъпки всяка година. Затова през този период се извършва резитба само на сгъстяващите, преплитащите се, повредените и засъхналите клони и клонки. Когато растежът на овощните дървета и плододаването намаляват, се извършва резитба за подмладяване. При тази резитба освен посочената детайлна резитба се извършва и съкращаване на скелетните части - скелетни клони и разклонения. Степента на това съкращаване зависи преди всичко от нарушеното равновесие между растежа и плододаването. Освен агротехническите средства, които безспорно имат изключително важно значение за реколтата, през този сезон се използват и някои химични средства за борба с болестите и неприятелите. При ябълката и крушата за борба със струпясването се използва 5-6-процентов разтвор на карбамид, при прасковата срещу къдрясването - 1,5-2-процентов бордолезов разтвор, при малината за борба срещу гъбните болести - двупроцентов бордолезов разтвор или 1,5 на сто разтвор на нитрозан и др. За борба с някои неприятели като щитоносни въшки и зимуващи форми на акарите обикновено се използват 1 на сто разтвор на нитрозан, 3 на сто разтвор на минерално масло ЕМ-80 и др. За да се получи желаният ефект от третирането, растенията трябва да се обливат добре със съответния разтвор, при което разходната норма обикновено възлиза на 120-150 л/дка. Освен това пръскането трябва да се извършва при средна дневна температура на въздуха 8-10 градуса, за да не замръзне разтворът. Употребата на химични средства за борба с болестите и неприятелите може да се намали значително за сметка на агротехническите, когато те се извършват своевременно и правилно. Това ще допринесе до опазване на околната среда и от химично замърсяване, а плодовете - от остатъчни количества пестициди над пределно допустимите количества.

Не забравяйте есенно-зимните резитби
3396

Последни материали
Виж
Двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители от фонд „Земеделие“
Решения на Министерския съвет
Томислав Дончев оглавява съвета за заразните болести по животните
Решения на Министерския съвет
Стратегията за демографското развитие с актуализиран план
Странно какви разрешителни са издадени за това производство
Апелативният съд потвърди задържането на 11-те производители на нелегални цигари в Пловдивско
С повторение на вече въведените мерки
Центърът по риска с позиция в защита на свинекомплексите срещу африканската чума
Експерти от института „Пушкаров” с нови изследвания за радиацията в почвите и водите
Свързани материали
Виж
Перспективни сортове есенно-зимни круши
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам