Богата реколта от плодове можем да чакаме само при ежегодна и навременна резитба на овошките. Ако обаче не сме сколасали през есента, не е нужно да се тръшкаме – цялата зима е пред нас, все ще настъпят подходящите условия. А пък оголелите дървета са по-удобни за работа и по-лесно могат да бъдат оформяни. Само не трябва да се плашим при резитбата или пък да жалим дърветата – всичко излишно следва да бъде отстранено. Ето и няколко съвета за успешна зимна резитба.
1. Избираме слънчев ден, в който температурата е не по-ниска от -5 градуса по Целзий, тъй като при силен студ дървесината не се реже, а се чупи.
2. Режем клонките само с остри инструменти – тъпите ножици само ги мачкат и разнищват.
3. Внимателно оглеждаме всеки клон, преди да го отрежем, тъй като може да намерм основания да остане. Тук принципът е прост: 3 пъти мери, веднъж режи.
4. Отстраняваме с предимство мъртвата, увредената и поразената от болести дървесина.
5. От преплелите се клонки премахваме най-слабата или най-малката. Ако 2 или повече клона се преплетат, започват да се трият един в друг и това може да доведе до гибелта дори на цялото дърво. Най-добре е да ги разплетем и да отрежем единия.
6. Много важно е да се определят лакомците, тъй като могат да растат доста време и да не дават реколта, като същевременно сгъстяват короната и отнемат хранителни вещества от останалите клони и плодовете. Затова те се премахват с предимство и се оставят само когато чрез тях трябва да бъде възстановена част от короната.
7. Отстраняват се и дългите филизи, които растат под остър ъгъл към ствола – те не са здрави и могат да се скършат, а и не си струва да създаваме конкуренти на централното стъбло.
8. Прореждаме короната на гъстите дървета и храсти чрез премахване на слабите филизи и клони във вътрешността ѝ.
9. Не е нужно да свършим всичко наведнъж – винаги е полезно да се дръпнем и да огледаме короната след всеки етап на резитбата.
Ето и какво не си струва да правим при зимната резитба, както и най-типичните грешки, които можем да допуснем.
1. Не трябва да оставяме чепове, в които могат да намерят убежище вредители и болести. По този начин и вероятността от поява на филизи е много по-малка.
2. Не си струва да се увличаме по подстригване на овошките за постигане на конкретна форма – за да раждат добре те трябва да достигнат определени габарити.
3. За една година се отстранява не повече от една четвърт от цялата корона.
4. Подмладяването при храстите не трябва да става с резитба до корен. Започваме с премахването на 3-те най-стари филиза и така постепенно ще подмладим целия храст.
5. Клонките не се режат до стъблото, тъй като може да се стигне до образуване на кухина. Най-добре е да се отрежат до удебеления пръстен в основата им.
6. И няколко съвета за личната безопасност. За да избегнем травмите, трябва да внимаваме при резитба близо до електропроводници. Добре е да се въздържим от протягането за отдалечените от ствола клони. Стълбите трябва да са стабилизирани, за да не се килнат в най-неподходящия момент. При рязането не трябва да се оставят чепове за по-удобно катерене по дървото, тъй като изсъхват и загниват, а тогава падането е гарантирано. Стъпва се само върху жизнени клони.