Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.12.2017 г.

Как да проведем зимна резитба на овошките и от какво да се въздържаме

Полезни съвети

Професионални инструменти за резитба от водещи производители

Богата реколта от плодове можем да чакаме само при ежегодна и навременна резитба на овошките. Ако обаче не сме сколасали през есента, не е нужно да се тръшкаме – цялата зима е пред нас, все ще настъпят подходящите условия. А пък оголелите дървета са по-удобни за работа и по-лесно могат да бъдат оформяни. Само не трябва да се плашим при резитбата или пък да жалим дърветата – всичко излишно следва да бъде отстранено. Ето и няколко съвета за успешна зимна резитба.

1. Избираме слънчев ден, в който температурата е не по-ниска от -5 градуса по Целзий, тъй като при силен студ дървесината не се реже, а се чупи.

2. Режем клонките само с остри инструменти – тъпите ножици само ги мачкат и разнищват.

3. Внимателно оглеждаме всеки клон, преди да го отрежем, тъй като може да намерм основания да остане. Тук принципът е прост: 3 пъти мери, веднъж режи.

4. Отстраняваме с предимство мъртвата, увредената и поразената от болести дървесина.

5. От преплелите се клонки премахваме най-слабата или най-малката. Ако 2 или повече клона се преплетат, започват да се трият един в друг и това може да доведе до гибелта дори на цялото дърво. Най-добре е да ги разплетем и да отрежем единия.

6. Много важно е да се определят лакомците, тъй като могат да растат доста време и да не дават реколта, като същевременно сгъстяват короната и отнемат хранителни вещества от останалите клони и плодовете. Затова те се премахват с предимство и се оставят само когато чрез тях трябва да бъде възстановена част от короната.

7. Отстраняват се и дългите филизи, които растат под остър ъгъл към ствола – те не са здрави и могат да се скършат, а и не си струва да създаваме конкуренти на централното стъбло.

8. Прореждаме короната на гъстите дървета и храсти чрез премахване на слабите филизи и клони във вътрешността ѝ.

9. Не е нужно да свършим всичко наведнъж – винаги е полезно да се дръпнем и да огледаме короната след всеки етап на резитбата.        

Ето и какво не си струва да правим при зимната резитба, както и най-типичните грешки, които можем да допуснем.

1. Не трябва да оставяме чепове, в които могат да намерят убежище вредители и болести. По този начин и вероятността от поява на филизи е много по-малка.

2. Не си струва да се увличаме по подстригване на овошките за постигане на конкретна форма – за да раждат добре те трябва да достигнат определени габарити.

3. За една година се отстранява не повече от една четвърт от цялата корона.

4. Подмладяването при храстите не трябва да става с резитба до корен. Започваме с премахването на 3-те най-стари филиза и така постепенно ще подмладим целия храст.

5. Клонките не се режат до стъблото, тъй като може да се стигне до образуване на кухина. Най-добре е да се отрежат до удебеления пръстен в основата им.

6. И няколко съвета за личната безопасност. За да избегнем травмите, трябва да внимаваме при резитба близо до електропроводници. Добре е да се въздържим от протягането за отдалечените от ствола клони. Стълбите трябва да са стабилизирани, за да не се килнат в най-неподходящия момент. При рязането не трябва да се оставят чепове за по-удобно катерене по дървото, тъй като изсъхват и загниват, а тогава падането е гарантирано. Стъпва се само върху жизнени клони.

Как да проведем зимна резитба на овошките и от какво да се въздържаме
53941
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
Дървесницата (Zeuzera pyrina) e опасна роднина на миризливия дървесинояд (Cossus cossus)!
Меден сулфат за градината - полза и вреда
Практика
Ползите от минусовите температури и замръзването през зимата
Фермери падават сигнал
„Черната златка“ се превръща в бич за овошките - както чумата за овцете
Андрю Роф продуктов мениджър на New Zealand Frost Fans в специално интервю за синор бг
Машините за вятър превземат овощните градини и лозята по света
Подрязване и оформяне на овощните култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини