Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.11.2017 г.

Как да избегнем грубите грешки при резитбата на овошките

Полезни съвети

Резитбата на овошките освен полза нанася и вреди, ако бъдат допускани груби грешки. Ето някои от най-разпространените, които могат да доведат не само до потискане на овошките, но и до гибелта им.

1. Резитбата не се ограничава само с отстраняването на сухите, счупени и напукани клони, тъй като ще се стигне до сгъстяване на короната. По този начин дървото се проветрява по-зле, плододаващите органи отмират и плодове се развиват само по периферията на короната, където е достатъчно светло. Резултатът е само един – реколтата намалява значително.

2. Дори клоните да са напълно здрави, ако са близо един до друт или се пресичат, с течение на времето ще започнат да се трият един в друг, а това отваря вратата за опасни инфекции. Тази форма на сгъстяване на короната също трябва да се избягва, като се скъсяват значително или се премахват изобщо търкащите се клони. Короната трябва да се прорежда и като се отстранят силните вертикални и растящите вътре в нея клони. При старите овошки е полезно короната да се скъси до метър и половина.

3. Необходимо е резитбата да се съобразява и с филизите, като най-горният задължително трябва да оцелее – по този начин задаваме необходимата насока на растеж. За тази цел резитбата се прави по диагонал – от основата на филиза от вътрешната страна до 1-2 милиметра над нея от външната при ъгъл на срязване от около 45 градуса. 

4. Истинските майстори се грижат за инструментите си, а използването на тъп инструмент при резитбата е недопустимо, тъй като той само ще надъвче и осакати клоните. Като цяло работата с тъпи инструменти е тежка и не е безопасна, затова не трябва да забравяме да почистваме и точим градинския инвентар.

5. Подрязването и скъсяването на външните клони на овошките не трябва да се занемарява, защото дървото трябва да остане в рамките на отредените му габарити, за да не засенчва останалите в градината. Не бива обаче и да спираме дотам – средата на короната също трябва да се прорежда, за да може светлината да достига и до най-ниските клони.

6. Дървото трябва да расте така, че централният ствол да е по-висок с най-малко 20 сантиметра от клоните. Всички конкуриращи го филизи се изрязват на кръгов принцип, а клоните, които го изпреварват, се скъсяват с най-малко една трета от достигната дължина.

7. За да не увреждаме филизите и цветните пъпки, трябва най-напред да извършим резитбата на големите клони и едва след това на малките. По този начин ще е и по-лесно да се доберем до тях, а и повече филизи и цветни пъпки ще оцелеят.

8. Резитбата решава много от проблемите с болестите, особено тези по кората и клоните. Най-простият вариант е да отрежем всеки клон, събудил и най-малкото подозрение за развиващо се заболяване, при това не само до здраво, а с аванс от 5-10 сантиметра от чистата тъкан.

Как да избегнем грубите грешки при резитбата на овошките
40862
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Кога трябва да се притесняваме от измръзване?
Колко студоустойчиви са овошките?
Февруари е време за актуализиране на варосването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини