Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.11.2017 г.

Ножицата може да бъде опасна

Докато растат младите фиданки, резитбите трябва да са редки

На снимкита професионални ножици за резитба - Felco

Резитбите на овощните растения влияят на растежа и плододаването им. За да ги направите правилно, трябва да познавате устройството и предназначението на отделните клони и клонки. Дървесните овощни видове развиват различни по обем и устройство корони, в зависимост от вида, сорта, подложката, условията на отглеждане и резитбите за формиране и плододаване.
В короната се различават два типа образувания – скелетни част и обрастваща (плододаваща) дървесина. Скелетът на короната се състои от стъбло, централен клон (водач), скелетни клони и разклонения. Обрастващата дървесина включва многогодишните полускелетни образувания, върху които са разположени различните категории клонки. Скелетните части се формират през първите няколко години след засаждането. През този период се правят много слаби резитби. Премахват се само някои по-силни излишни клонки. Особено вредни са резитбите за съкращаване. За лесно обслужване на растенията и добро огряване на короната се формират корони с по-ниско стъбло, с по-малък брой и по-разредено разположени скелетни клони.

Обрастващата дървесина включва дълги (растежни) и къси (плодни) клонки. Към дългите клонки се числят дървесните, лакомците и предивременните. Дългите клонки достигат доста големи размери и са предимно с листни пъпки. Развиват се най-много при младите растения и от тях се формират скелетните части. При по-силни резитби могат да израстат и през плододаващия период. Върху тях често се залагат и плодни пъпки.
Предивременните клонки се развиват върху дърветата в годината на тяхното формиране. Те са характерни за прасковата, но се наблюдават и при други видове. Тези клонки не залагат плодни пъпки и трябва умело да се използват за формиране на скелетна и обрастваща дървесина.
Лакомците са много буйно растящи клонки и върху тях се залагат само листни пъпки. Различават се от дървесните по това, че се появяват при старите дървета и израстват в основата на скелетните части. Те се използват при застаряващите дървета за формиране на обрастващата дървесина. Появата на лакомци в по-млада възраст е нежелателно. Трябва да се премахват, ако не се налага да заместят някои пострадали клони.

Типичните плодни клонки при ябълката и крушата са късите, торбестите и слабите. Отначало те не се нуждаят от никаква резитба, но след застаряване и силно разклоняване, се прореждат и подмладяват. При дюлята и мушмулата късите плодни клонки се явяват като плодна дръжка. Те също бързо се развиват и застаряват и трябва да се подмладяват.
Основните плодни клонки при костилковите са букетните, цветните и смесените.

Букетните са едни от най-ценните при черешата, вишната и кайсията. Те плододават по няколко години, удължават се много слабо и загиват. Ако близко над тези клонки, както и при късите, се извърши резитба от тях може да се получи по-силен прираст.

Цветните клонки също не живеят много дълго. Характерно за тях е, че се удължават и оголват, а прираста от единствената връхна листна пъпка постепенно намалява. При застаряване тези клонки се премахват. Най-ценните плодни клонки при прасковата и при другите костилкови видове са смесените. Върху тях се залагат както листни, така и плодни пъпки, което осигурява по качествени плодове и израстване на нови клонки не само от връхната, но и от страничните пъпки.

Ножицата може да бъде опасна
10487
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини