Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.11.2017 г.

Как да удължим плододаването при старите ябълки

Полезни съвети
Как да удължим плододаването при старите ябълки

Започне ли ябълковото дърво да застарява, с всяка година ражда все по-малко и по-дребни плодове, а се стига и до алтернативното плододаване през година. Най-точният признак за остаряването на ябълката е клоните да започнат да нарастват с под 25 сантиметра годишно.

Няма смисъл обаче да се бърза с изсичането на такива дървета – те могат да плододават обилно още 5-7 години, но за целта трябва да се извърши подмладяваща резитба. Благодарение на нея ще намалим пораженията от гъбични заболявания, добивите ще нараснат с между 20% и 60%, а устойчивостта на дърветата през зимния период ще се повиши забележимо. Тя ще доведе и до увеличаване на реколтата и на качеството на плодовете, като размерите им ще нараснат, а външният им вид ще се подобри.

Основният начин при резитбата на старите дървета е смаляването на короната и сериозното й прореждане, включително с подмладяване на клоните. Централното стъбло се отрязва на височина 2-2,5 метра от земята, малко над добре насочен страничен клон. Ако това се окаже недостатъчно, всички странични разклонения от стъблото се скъсяват с по половин метър. По този начин короната ще се свие значително и ще бъде по-добре осветена. Прореждането също действа в тази посока, като се отстраняват всички клони, растящи вътре в короната, както и всички близко разположени. Дългите клони се ограничават до 2,5 метра, като се отрязват до външно разклонение. След резитбата се появяват много филизи, като част от тях се отстраняват, а други се оставят за формиранетона на нова плодна дървесина.

Не трябва да се забравя и подхранването на подмладените ябълкови дървета. Фосфорно-калиевите подобряват качеството на плодовете и повишават устойчивостта на дърветата спрямо вредителите и болестите. Фосфорните помагат на овошките през периода на цъфтеж, а калиевите – при растежа на плодовете. Пресният оборски тор се влага 3 пъти годишно преди прекопаване по 3-4 килограма на квадратен метър.

Азотните торове са необходими за ускоряване на растежа и се влагат на 2 пъти през сезона – половината напролет, а останалата част – през юни. Карбамидът се вкопава в земята, а амониевата селитра може просто да се разхвърля на повърхността. Всички азотни торове обаче действат по-добре, ако се прилагат в течна форма.

За поливането на дърветата по периферията на короната се изкопава канавка с дълбочина 10-15 сантиметра, в която обикновено се сипват по 2-3 кофи на линеен метър.

Как да удължим плододаването при старите ябълки
12737

Последни материали
Виж
Има нов бюджет за проверки от потребителските организации
Проверките на ЕК за двойния стандарт при храните отново показват отклонения
Поредната порция баламосване
И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!
Стопанисване
Агроминистерството дава под наем за 10 години хижа „Есперанто“ на Витоша
Ландшафтна архитектура
Цветята, подходящи като другарчета на розите
Прогноза за времето
До 36 литра на квадратен метър дъжд ще се изсипе на Еньовден в някои райони
Семинар за бранша
Танева: От края на юли месечно ще информираме фермерите за бъдещата ОСП
Свързани материали
Виж
Полша губи 60 на сто от ябълковата реколта заради студовете през май
Практика
Как да накараме ябълката да цъфне по-рано и да даде плод
Високото качество на плодовете открива алтернативно платежоспособно търсене
Износителите на ябълки от Сърбия загърбват руския пазар в полза на ЕС и Близкия Изток
Предстои семинар за овощари на тема актуални болести и мерки за растителна защита
Плодовете са останали по дърветата
Държавната намеса на пазара на ябълки в Полша се провали
Не подценявайте старите ябълкови сортове!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам