Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.11.2017 г.

Как да удължим плододаването при старите ябълки

Полезни съвети
Как да удължим плододаването при старите ябълки

Започне ли ябълковото дърво да застарява, с всяка година ражда все по-малко и по-дребни плодове, а се стига и до алтернативното плододаване през година. Най-точният признак за остаряването на ябълката е клоните да започнат да нарастват с под 25 сантиметра годишно.

Няма смисъл обаче да се бърза с изсичането на такива дървета – те могат да плододават обилно още 5-7 години, но за целта трябва да се извърши подмладяваща резитба. Благодарение на нея ще намалим пораженията от гъбични заболявания, добивите ще нараснат с между 20% и 60%, а устойчивостта на дърветата през зимния период ще се повиши забележимо. Тя ще доведе и до увеличаване на реколтата и на качеството на плодовете, като размерите им ще нараснат, а външният им вид ще се подобри.

Основният начин при резитбата на старите дървета е смаляването на короната и сериозното й прореждане, включително с подмладяване на клоните. Централното стъбло се отрязва на височина 2-2,5 метра от земята, малко над добре насочен страничен клон. Ако това се окаже недостатъчно, всички странични разклонения от стъблото се скъсяват с по половин метър. По този начин короната ще се свие значително и ще бъде по-добре осветена. Прореждането също действа в тази посока, като се отстраняват всички клони, растящи вътре в короната, както и всички близко разположени. Дългите клони се ограничават до 2,5 метра, като се отрязват до външно разклонение. След резитбата се появяват много филизи, като част от тях се отстраняват, а други се оставят за формиранетона на нова плодна дървесина.

Не трябва да се забравя и подхранването на подмладените ябълкови дървета. Фосфорно-калиевите подобряват качеството на плодовете и повишават устойчивостта на дърветата спрямо вредителите и болестите. Фосфорните помагат на овошките през периода на цъфтеж, а калиевите – при растежа на плодовете. Пресният оборски тор се влага 3 пъти годишно преди прекопаване по 3-4 килограма на квадратен метър.

Азотните торове са необходими за ускоряване на растежа и се влагат на 2 пъти през сезона – половината напролет, а останалата част – през юни. Карбамидът се вкопава в земята, а амониевата селитра може просто да се разхвърля на повърхността. Всички азотни торове обаче действат по-добре, ако се прилагат в течна форма.

За поливането на дърветата по периферията на короната се изкопава канавка с дълбочина 10-15 сантиметра, в която обикновено се сипват по 2-3 кофи на линеен метър.

Как да удължим плододаването при старите ябълки
11648

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Положителният резултат за заболяването е потвърден лабораторно
Откриха ново огнище на птичи грип в Пловдивско
След съдебно постановление
Никой не може да запазва права върху вкуса на продуктите в ЕС
Въпреки спада за месеца продажбите на комбайни запазват силен ръст от началото на годината
Продажбите на малките трактори са в основата на ръста на пазара в САЩ
В рамките на митническа проверка
Откриха над 27 000 литра нелегално вино в стопанска постройка в Ямболско
При темпо от около 2 милиарда броя за годината
Украйна върви към рекорд в износа на яйца
Водим в класацията на вносителите на пшеница в Обединеното кралство от началото на сезона
България се превръща в житницата на Великобритания
Свързани материали
Виж
Практика
Защо не всички години са плодородни за ябълките
С какво да пръскаме овошките през септември
Грижи за семковите овощни видове
С какво да пръскаме ябълките и крушите през август
Важно за фермера
Вкусът на ябълките зависи много от подхранването
Цените на ябълките и картофите тръгнаха нагоре
Купувачите плащат близо 65 евроцента за килограм
Изкупните цени на ябълките в Испания чупят рекорди
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам