Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.11.2017 г.

Резитбата изисква майсторлък

Премахвайте филизите за по-бързо изграждане на короната
Резитбата изисква майсторлък

Резитбата на овощните растения включва операции, сред които основни са резитбата за прореждане и резитбата за съкращаване. При първата се премахват цели клони и клонки до основата. За регулиране растежа и плододаването се правят и надлъжни нарези на кората за надебеляване на стъблото, напречни нарези над или под пъпка или клонка за засилване или отслабване на растежа, пръстенуване на клонките, с което се стимулира цветообразуването и наедряването на плодовете.
Филизенето е резитба за прореждане. Чрез него се премахват излишните филизи още докато са в тревисто състояние и са достигнали до 5-10 см. През периода на формирането филизенето допринася за по-бързо изграждане на короната.
Навеждането или изправянето на леторастите оказва чувствително влияние върху растежните процеси. Когато леторастите са във вертикално положение от връхната пъпка се получава най-силен растеж, а по-надолу разклоняването е много слабо. Колкото по-наведена е клонката, толкова растежът на върха е по-слаб и разклоняването е по-силно. Тази практика се прилага при младите растения, за да се формира повече плододаваща дървесина и да плододават по-рано. Ако искаме да стимулираме растежа на някоя по-слаба клонка, с цел превръщането й в скелетен клон, това може да стане чрез изправяне. Наведените или изправени клонки зарастват в това положение още в първата половина на вегетацията.

При съкращаването
При резитбата за съкращаване се премахват части от клоните, клонките и леторастите. При съкращаването на едногодишните леторасти се цели провокиране на силен растеж на пъпките под отреза. По този начин се формират скелетните клони и разклонения в определени участъци на короната. Съкращаване на леторасти се прави само при нужда, защото в млада възраст предизвиква силен растеж и излишно сгъстяване на короната. За да се получи желаният прираст от пъпката под отреза, съкращаването трябва да се извърши на няколко милиметра над пъпката, срещуположно на нея и косо. Не трябва да се оставя чепче или да се реже много ниско.
Съкращаването на застарели обрастващи клонки засилва растежа и подобрява плододаването. Това е основна резитба за подмладяване през плододаващия период. В зависимост от застаряването клонките се съкращават на 1/5 до ½ от дължината им. Съкращаването се прави непосредствено над клонка, без да се оставя чеп.

Правилният начин
Положителният резултат от основните резитбени операции – прореждане и съкращаване до голяма степен зависи от правилното извършване на отрезите и от остротата на използваните инструменти. При премахването на цели клони и клонки отрезът трябва да се прави непосредствено до оформения пръстен в мястото на захващане с носещия клон, без да се оставя чеп. Ако клонката е с по-остър ъгъл на отклонение долният край на отреза се прави малко по-високо. Отрезът трябва да бъде много дълбок, защото се получава по-голяма рана и зарастването е по-трудно. При резитба на по-големи клони най-напред се премахва част от тях, след това се зарязва малко от долната част, за да се избегне разцепване. Раните се замазват с блажна боя или овощарска замазка.
Когато за резитба се използва лозарска ножица, острата режеща част трябва да бъде откъм основата на клонката. Това е необходимо, защото тъпата част смачква кората и част от дървесината и раната по-трудно зараства. Най-добре е да се използват ножици с две срещуположни режещи части и особено при резитбата на едногодишни клонки. Единственото изискване към трионите, с които се режат по-дебелите клони, е те да бъдат много добре изострени и да имат чепраз.

Резитбата изисква майсторлък
5264

Последни материали
Виж
Проектобюджет 2020 г. - земеделие
Парите за издръжка на работещите в контрола на храните се вдигат с 3,5 млн. лв. през 2020 г.
Еколози искат оставката на екоминистъра
България губи над 5 милиона евро от програма „Околна среда“, ЕК обмисля спиране на междинните плащания
След потвърждение за рисковете за здравето от Европейската агенция по храните
ЕС забранява употребата на хлорпирифос от догодина
Само при фуражната пшеница е регистриран спад
Украйна изнася в бясно темпо маслодайни култури и зърно
Анкетата на Сдружение за модерна търговия
Българските продукти са водещи в асортимента на Billa, Kaufland, Lidl и T MARKET
Задушена тиква с гъби
Свързани материали
Виж
Последни новости от света на професионалните ножици за лозари и овощари
Лятна резитба на розите за втори цъвтеж
Резитби
Свободно растящата корона за сливовите дръвчета
Зимната резитба на плододаващите ябълки е различна
Практика
Есенна резитба на лозите – нужна ли е и кога да я извършим
Новите издънки на малините трябва да се подкъсят
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам