Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.01.2018 г.

Какво трябва да имаме предвид при избора на тикви за семе и на самите семки

Полезни съвети
Какво трябва да имаме предвид при избора на тикви за семе и на самите семки

Често със закупените от магазина семена възникват проблеми – на пакетчетата пише едно, а израства съвсем друго или пък изобщо не покълва. Затова заделянето на собствено семе се оказва изключително важно за ефективната дейност в зеленчуковата градина.

Най-лесно това става при тиквата, тъй като всяка съдържа доста голям брой семки. Освен това семената запазват способноста си за покълване до 7 години, а това означава, че не се налага да бъдат заделяни всяка година.

Трябва само да подберем точния, характерен за сорта зеленчук, с типичната форма и цвят. Подходящи за заделяне на семе са само узрелите здрави тикви, като изобщо не е задължително да са рекордьорите по големина.

Семена се вземат от зеленчуците, узрели до първите есенни застудявания. Тиквите трябва да доузреят още средно 3-5 седмици в стайни условия и едва след това подбираме семената. Ранните сортове се изчакват не повече от месец, но късните могат да постоят и над 2 месеца. Не е желателно да се бавим повече, тъй като семената могат да прораснат вътре.

Тиквите се режат не по средата, а леко встрани за по-лесно. Семената се почистват от меки тъкани и се промиват със студена вода, след което се оставят да изсъхнат. Подбират се само големи семена със съответната за размера тежест.

Важно е семената да се съхраняват добре. При тиквата това е относително лесно, тъй като са обвити с плътна кора, но при намокряне тя става пропусклива, затова семената се оставят в сухо и относително студено помещение. Хладилникът е чудесен вариант, но преди това семената трябва да са добре подсушени на радиатора. Семената не бива да се съхраняват в банята или кухнята, тъй като там е прекалено влажно за тях. Твърде топлото място за съхранение също е фатално за семената, както и резките температурни колебания, затова не е добре да се оставят в неотопляема сграда или помещение, например на вилата. Могат обаче да се запазят до пролетта, да речем, в мазето, на стелажите в килера или на полица на шкаф в някоя от основните стаи на жилището.

Не се препоръчва съхраняването на тиквено семе в найлнонови пликове, защото семената трябва да дишат, а това става най-добре в книжни или платнени торбички или пликове.

Не е желателно да се засаждат заделените през настоящата година семена и дори престоялите по-малко от 3 години, тъй като ще цъфтят обилно, а завръзите ще са малко. Докато „отлежават”, семената доузряват и след 3-годишно съхранение дават отлични реколти.

Растенията, покълнали от собствени семена, не трябва да се подхранват често, а ако цветовете не дават завръзи, е необходимо да се предприеме изкуствено опрашване. Трябва също да внимаваме какво садим наоколо, тъй като растенията от семейство тиквови лесно се опрашват взаимно и вместо тикви може да отгледаме тиквички или краставици. Затова тези култури се засаждат на известно разстояние една от друга.

Какво трябва да имаме предвид при избора на тикви за семе и на самите семки
21307
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
За 10 години реколтата е нараснала 8 пъти
Полша държи здраво първото място по производство на тикви в ЕС
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини