Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.10.2017 г.

Тикви пълнят двора

Постелете гнездата с угнил тор

Тиквата е едногодишно растение със силно развита коренова система, влечещи се стъбла, и едри листа, без прилистници на дълги дръжки. На едно и също растение са разположени и мъжките и женските цветове. Опрашването се извършва само от насекоми, главно от медоносната пчела. При застудяване, продължителни дъждове и при големи горещини и суховеи, пчелите не летят и опрашване не се извършва. Плодовете са разнообразни по форма и украска. Семената са елипсовидни, различно едри, а някои и голи.

Подготовката на почвата зависи от предшественика. При ранна култура, се извършва подмятане и дълбока оран, а при късна – само дълбока оран. Удълбочаването на обработката на почвата се отразява благоприятно върху развитието на тиквите. Засявят се късно - от средата до края на април, когато температурата на почвата достигне 14С. Гнездата се подготвят на разстояние 3 м между редовете и 1 м между растенията в реда. При тежка почва и влажна и студена пролет трябва да бъдат издигнати над повърхността на почвата с югоизточен наклон. Във всяко гнездо се слага 1-2 лопати добре угнил оборски тор. Част от него се размесва с почвата, засяват се 5-6 семена и гнездото се покрива с останалия тор.Семките са вкусна храна за полските мишки и затова е необходимо да сложите примамки от царевични или пшенични семена. Ако сте закъснели със сеитбата, накиснете семената във вода за 24 часа, засейте ги след това и ги полейте.

След образуване на първия същински лист се извършва първото прекопаване и прореждане. Във вяко гнездо се оставя по едно растение. С окопаването се извършва и загърляне с влажна почва, за да се даде възможност на растението да образува допълнителни корени. Ако след сеитбата времето се засуши, може да се извърши поливане. При неблагоприятни условия за летежа на пчелите, са налага допълнително опрашване, това може да направите сутрин, след вдигане на росата, до 9 часа. Откъсвате мъжкия цвят, премахвате венчето му и с откритите тичинки леко натривате близалцето на женския цвят.
У нас е разпространена обикновената или така наречена свинска тиква. От едроплодните тикви се отглежда два сорта: Пловдивска 48/4 и Ракета. Пловдивската е с вегетационен период 130-135, а Ракета – 140-150 дни. По добив са еднакви. По вкусови качества печената Ракета се различава със слабо сипкавата консистенция. Мускатната има 120-130 дни вегетационен период. Тиквата с крушовидна форма е сладка и вкусна печена. Наричат я още балкабачка, цигулка или мандолинка.

Тикви пълнят двора
5485
 

Последни материали
Виж
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Производител в Кюстендилско обаче се опасява от напукване на плодовете
Черешите от Петрич поевтиняват на пазарите в югозападна България
Представят и условията за изпълнение на одобрени проекти по мярка 6 от ПРСР
Разясняват възможностите за подпомагане по стратегическия план в Опака
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Свързани материали
Виж
Кои растения могат да се опрашват кръстосано в градината?
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
За 10 години реколтата е нараснала 8 пъти
Полша държи здраво първото място по производство на тикви в ЕС
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини