Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.07.2024 г.

Катастрофалното гниене на тиквичките може да ни остави без реколта

Катастрофалното гниене на тиквичките може да ни остави без реколта

В процеса на растеж и развитие тиквичките образуват голям брой завръзи. Някои от тях могат да опадат и това е съвсем нормално, защото растенията се саморегулират и задържат такова количество, което могат да изхранят. Когато напълно оформени или големи плодове започнат да гният, тогава трябва да търсим причините и да разберем какво не е наред.

Какви могат да бъдат причините за гниенето на тиквичките?

Нарушаване на правилата на сеитбооборота е една от основните причини. Не трябва да се засаждат тиквички на участъци, на които преди това са отглеждани сродни култури – краставици, дини, пъпеши или тикви.

Добри предшественици са доматите, картофите, цвеклото, зелето, морковите, лукът, както и зеленолистните – маруля, спанак, магданоз, копър.

Не трябва да забравяме мулчирането, което за тиквичките е препоръчително да бъде със слой най малко от 10 см. Добре е веднъж седмично мулчът да се полива с разтвор на Триходермин или друг препарат, съдържащ ефективни микроорганизми. Благодарение на тази манипулация тиквичките ще лежат върху постеля и рискът от гниене ще бъде значително намален, както и от заразяване с гъбични заболявания.

В допълнение, мулчът предотвратява силното нагряване на почвата през деня и бързото охлаждане през нощта, което позволява да се избегнат резките температурни колебания и негативните последици от тях.

Недостиг на хранителни елементи

Калцият е важен елемент и при недостиг върховете на тиквичките започват да гният – дължи се на върховото гниене. Ситуацията може да се коригира чрез еднократно внасяне на калциева селитра (200 г на 10 л вода). Полива се по 1 л на храст и задължително след основна поливка. Подхранването не трябва да се прави върху суха почва и да се използва тор с ниско съдържание на азот, за да не се увеличи съдържанието на нитрати в плодовете.

Ако в ранните етапи на развитие на тиквичките сме злоупотребили с препарати, съдържащи желязо, за да предотвратим появата на хлороза, тогава йодът се усвоява слабо, което може да причини гниене на плодовете.

Недостигът на бор се изразява в сухо гниене на тиквичките, намаляване на цветовете и завръзите. Това може да се предотврати чрез листно подхранване с Лебозол.

Прекомерната гъстота на растенията може също да бъде причина за гниене на плодовете. При засаждане е важно да се съобразяваме със сортовите особености и да спазваме изискванията. Регулярното премахване на долните листа ще намали засенчването и ще облекчи ситуацията.

Неправилно поливане на растенията – тиквичките не обичат поливане по листата. Не трябва да се допуска пръскане по надземните части, което води до развитието на редица гъбични заболявания и съответно гниене на плодовете. Идеален вариант е капковото напояване, но когато това не е възможно, тогава поливаме само кореново и без силна струя.

Лошото опрашване е сериозен проблем и води до гниене на завръзите. Може да се получи при свръхконтрол на насекомите вредители. Ако опрашването не е качествено, тогава завръзите преустановяват развитието си, престават да растат и изгниват. Това не важи за самоопрашващите се оранжерийни сортове.

Младите растения на тиквичките развиват повече мъжки цветове, които са недостатъчни при по-старите.

Навременната профилактика и лечение на гъбичните заболявания е важен фактор за предотвратяване на гниенето.

Катастрофалното гниене на тиквичките може да ни остави без реколта
2130
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
Над 80 млн. лева директни плащания са изплатени на стопаните в област Ямбол
Ново! Всеки месец фермерски пазар в Плевен
Министерски съвет
Подговен и одобрен е документът с искане за спиране на вноса на яйца от Украйна
Министерството осигури дървесина
Животновъдът Николай Добрев, чиято ферма пострада от пожарите, утре ще получи едра строителна дървесина
Къде и какви сидерати трябва да се сеят в края на лятото
Атанас Урджанов е новият председател на Националния съвет по храните
Свързани материали
Виж
Екстремните летни жеги
Ето как може да предизвикате втора вълна от реколта при тиквичките
Реколта
Основни причини да има повече мъжки цветове при тиквичките
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини