Семената не покълват? Растенията са слаби и линеят в лехите? Понякога причината е в това, че е изтекъл „срокът на годност” на засетите семена. Какво да правим тогава – да ги изхвърлим или да ги запазим, пък да ги засеем по-нагъсто?
„Възрастта” на семената се изчислява от момента на прибиране на реколтата. Някои култури изобщо не могат да бъдат съхранени повече от година, например семената на целината и пащърнака. Изглежда, че при толкова къс срок на годност би трябвало да е трудно да се размножат изобщо, но това изобщо не е вярно – ако семената на пащърнака не бъдат събирани, той може да се превърне в истинско бедствие за градината, превземайки я изцяло. И точно обратното, краставиците с рекордна тодност на семената от 8 години се нуждаят от всичките ни грижи, за да се прихванат.
Преглеждайки запасите от семена, трябва да бъдат отчитани сроковете на съхранение на семената, които имат селскостопанско значение, т. е. докога могат да бъдат използвани за засаждане в нормални условия. Разбира се, случва се при археологически разкопки да бъдат открити семена например от пшеница и при засяването им да поникнат прекрасно. Причините за това след толкова години са ниската влага в съдовете, в които са били съхранявани, и фактът, че не са били подложени на колебанията на температурите и влажността, като вероятно са били предварително добре изсушени.
Тези феномени не са интересни за нас, защото не работим с биологичните възможности за поникване, когато могат да покълнат дори единични семена, а с масовия срок на годност на семената, които отделяме от реколтата, т. е. със сроковете на съхранение, при които (почти) всички семена ще поникнат безотказно. Разбира се, сроковете на съхранение със селскостопанско значение могат да бъдат удължени, когато например държим семената в хладилник. Преди това обаче те трябва да бъдат изсушени добре.
Ето и масовите срокове на съхранение за отделните култури, след които може да се гарантира, че семената ще поникнат:
1. Диня, пъпеш, тиквички, тикви, краставици – 6-8 години
2. Фасул, грах, боб, царевица – 5-6 години
3. Артишок, зеле, ряпа, репички, цвекло, домати, аспержи – 4-5 години
4. Патладжан, праз, лек батун, моркови, салати, спанак, цикория – 3-4 години
5. Кромид лук, чушки, магданоз, ревен, копър, лапад – 2-3 години
6. Целина и пащърнак – година-две