Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.06.2024 г.

Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?

Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?

Тиквичките са популярна култура, отличаваща се с ранно узряване, приятен вкус, сортово разнообразие и много кулинарни възможности за приготвянето им. По тези причини се отглеждат почти във всяка градина.  Но за да получим добра реколта, трябва да знаем как правилно да ги поливаме.

Малко за особеностите на културата

Тиквичките са доста непретенциозно култивирано растение по отношение на условията на засаждане. Плодовете са кръгли или продълговати, имат различна окраска и деликатен вкус. В зависимост от начина на растеж и развитие могат да бъдат увивни, пълзящи (стелещи се) или храстовидни, като последните два вида са най-разпространени. Надземната част може да се стеле по земята, да расте изправена, ако се използва подходяща опора или да образува заоблен храст. 

Процесът на отглеждане започва с избора на семенен материал и засяването му.

Много важно е да познаваме добре сортовите особености и структурните характеристики на растенията. Тиквичките имат мощна коренова система с висок капацитет на усвояване на вода и хранителни вещества от почвата. Те имат един основен корен, който може да бъде разположен на голяма дълбочина (до 50 см) и множество разклонения в повърхностния почвен слой. Основната функция на кореновата система е да осигурява необходимата влага и хранителни вещества.

Най-важните правила за поливане на тиквичките

За пълноценно развитие на растенията и добра реколта, трябва да изберем не само подходящ сорт и качествени семена, но и да ги поливаме правилно. В противен случай е възможно развитието на много заболявания, а също намаляване на плододаването. За да избегнем възможни грешки, трябва да спазваме следните правила:

– тиквичките са топлолюбива култура и поливането с много студена вода създава проблеми (препоръчва се да бъде над 20 градуса по Целзий);

– не трябва да сравняваме начините за поливане на тиквичките с това на краставиците, въпреки че имат много общи неща;

– не е желателно поливане през деня, защото е вредно за листата.

Честота на поливане

На първо място, поливането на тиквичките трябва да бъде съобразено с периода на развитие на растенията. Особено внимание трябва да се обръща на разсада, за който внезапната промяна на влажността на почвата може да се окаже пагубна. Прекомерното засушаване, както и преовлажняването не са желателни.

По отношение на това – как правилно да поливаме тиквичките, отглеждани на открито по време на цъфтеж и плододаване, заслужава да отбележим следното:

1. Пълноценното поливане в началото на засаждане на разсада може да бъде заменено с оросяване.

2. Тази процедура не трябва да се извършва през деня, защото можем да увредим листата.

3. Честотата на поливане трябва да бъде веднъж на 3-4 дни, но задължително съобразена с конкретните условия, защото при отглеждане на открито е повлияна от атмосферните условия.

Тиквичките имат дълбока коренова система и не се нуждаят от много често поливане, но водата трябва да достига на дълбочина около 40-45 см. При кореновото поливане е препоръчително да се оформи пръстен, отстоящ на 10-12 см от стъблото, за да се избегне мокрене на кореновата шийка и развитие на болести. Поливната норма е 10 л/м2, като по време на цъфтеж се полива по-често, а в периода на формиране и съзряване на плодовете се намалява.

След поливане почвата около растенията трябва да се разхлабва, което е възможно при храстовидните сортове, а може и да се мулчира, за да се задържи влагата по-продължително и да се осигури по-добро дишане на кореновата система.

При недостиг на влага се образуват повече цветове от мъжки тип, а плодовете, които са на растенията, ще останат малки и не толкова сочни. Струва си да отбележим, че излишната влага при кореново поливане (ако не мокрим листата) не се отразява негативно на плодовете. От преполиване страда само кореновата система, която може да загние.

Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
4385
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Реколта
Основни причини да има повече мъжки цветове при тиквичките
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини