Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.07.2024 г.

Основни причини да има повече мъжки цветове при тиквичките

Реколта
Основни причини да има повече мъжки цветове при тиквичките

Снимка: sinor.bg

Тиквичките са достатъчно непретенциозна и бързо растяща култура, но имат своите особености. Влизат бързо в плододаване, но предпочитат слънчеви терени с добре обработена и богата на органични вещества почва, имаща неутрална реакция.

Характерна особеност при плододаването на тиквичките е, че развиват два вида цветове, които са разположени последователно върху стъблото на растенията. Женските в основата си имат плодник, от който след опрашване се формират плодовете, а мъжките са разположени върху цветоносно стъбло и много често те доминират.

На какво се дължат повечето мъжки цветове?

Причините за доминиране на мъжките цветове са различни, а понякога са няколко едновременно.

1. Млади семена - възможно е това да се дължи на младите семена, които дават преобладаващо мъжки цветове. Специалистите съветват да се съхраняват не по-малко от три години на подходящо място и след това да се засяват. По-старите семена, но в срок на годност дават повече женски цветове.

2. Нарушени правила на сеитбооборота - неподходящи предшественици са всички “сродни” култури – тикви, краставици, дини, пъпеши и др. Препоръчва се да се засаждат на същото място след 4-5 години.

3. Кисела почва - оптималните условия изискват неутрална реакция на почвата, но се развиват и плододават добре и на слабо алкална. При засаждане в почва с висока киселинност – завръзи може и да няма, а ще доминират мъжките цветове. За понижаване на киселинността може да се използва доломитово брашно или дървесна пепел.

4. Гъстота на засаждане - гъстото засаждане на растенията оказва силно влияние върху тяхното развитие. То трябва да бъде съобразено със сортовите особености на тиквичките. Те развиват голяма листна маса и при гъсто засждане листата препятстват доброто осветяване и проветряване – в резултат се формират повече мъжки цветове, а често и малкото завръзи пожълтяват, загниват и опадат.

Трябва да се спазват препоръчителните разстояния между храстите, както и да се отстраняват старите листа. При стелещите се сортове благоприятно решение е вертикалното отглеждане.

5. Температурни условия - при резки температурни колебания растенията изпитват стрес. При студено време не формират женски цветове, а при горещо те са преобладаващо мъжки, но и прашецът става стерилен и няма опрашване.

6. Неправилно поливане - тиквичките са влаголюбива култура, но преполиването в началото на цъфтежа провокира образуването на предимно мъжки цветове. В тази фаза на развитие е желателно да не се престараваме с поливането. То трябва да бъде съобразено с конкретните температурни условия. Средният разход на вода трябва да бъде около 10 литра на квадратен метър. Разхлабването на почвата и мулчирането ще намалят честотата на поливане.

7. Дефицит на хранителни вещества

Балансираното подхранване ще осигури равномерното развитие на мъжки и женски цветове, а това от своя страна – добра реколта. Прекомерните количества азот ще стимулират развитието предимно на листна маса и мъжки цветове.

Важно е да познаваме добре причините за образуването на предимно мъжки цветове, което се отразява негативно върху реколтата, а навременните мерки ще позволят отстраняването им.

Основни причини да има повече мъжки цветове при тиквичките
2721
 

Последни материали
Виж
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
До 17 юли може да давате предложение по Защитената зона „Река Марица“
Свързани материали
Виж
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Пълнени тиквички
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини