Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.01.2018 г.

Как да съхраним семената до пролетта

Практика
Как да съхраним семената до пролетта

sinor

Семената от зеленчуковите култури могат да се съхраняват през зимата по 2 начина – с достъп и почти без достъп на въздух. В първия случай семената се поставят в опаковки, които лесно пропускат въздуха, например в торбички от ленени тъкани. Изискванията за такова съхраняване са сух въздух, липса на светлина и донякъде студено помещение – условия, които не е трудно да бъдат осигурени през зимния период.

При втория начин платнените или ленени торбички са поставено в найлонови пликове. Най-важното изискване за тях обаче е семената да са много сухи – влажността не бива да надхвърля 6%-9%. При това положение семената почти не дишат и могат да се съхраняват и само в найлонови пликове, без да губят способността си за покълване.

В домашни условия семената често се съхраняват в книжни пликове, а онези, които са ни били в повече, често остават в производствената опаковка. Във всички случаи обаче те трябва да бъдат защитени от проникването на влага и е най-добре да се съхраняват при стайна или по-ниска температура. В пликове от плътно фолио семената се задушават и загиват.

И изобщо най-добре е да не съхраняваме семената продължително време, тъй като колкото повече време минава, толкова повече губят способността си да покълнат, а растенията, на които дават живот, се оказват по-възприемчиви към болести. Ако обаче съхраняваме семената в подходящи условия, то средно те запазват способността си да покълнат в продължение на години според вида зеленчук:

1. При целината, дивия лук, пащърнака, царевицата, кромида и праза – 1-2 години.

2. При девесила, магданоза, копъра, спанака, лапада и, кориандъра – 2-3 години.

3. При салатата, морковите, сладките чушки, копъра и граха – 3-4 години.

4. При алабаша, ряпата, цвеклото, карфиола и патладжана – 3-5 години.

5. При доматите, репичките, зелето и броколите – 4-5 години.

6. При бобовите култури – 4-6 години

7. И при краставиците, тиквичките, дините и пъпешите – 6-8 години.

Температурните колебания са вредни за семената, затова е по-добре да не ги оставяме на вилата. Разбира се, това се отнася само до обикновените семена, докато добре изсушените се съхраняват при всякаква температура и даже ако бъдат съхранявани в храдилника, можем да удължим крайния срок на покълването им с няколко години.

Закупените през зимата семена пък най-добре е да поставим веднага в хладилника или в прохладно помещение, тъй като в топла стая ще започнат да акумулират влага. Преди засаждането им обаче трябва да ги оставим до 2 денонощия при температури до 30-35 градуса по Целзий.

Как да съхраним семената до пролетта
24042
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини