Семената от зеленчуковите култури могат да се съхраняват през зимата по 2 начина – с достъп и почти без достъп на въздух. В първия случай семената се поставят в опаковки, които лесно пропускат въздуха, например в торбички от ленени тъкани. Изискванията за такова съхраняване са сух въздух, липса на светлина и донякъде студено помещение – условия, които не е трудно да бъдат осигурени през зимния период.
При втория начин платнените или ленени торбички са поставено в найлонови пликове. Най-важното изискване за тях обаче е семената да са много сухи – влажността не бива да надхвърля 6%-9%. При това положение семената почти не дишат и могат да се съхраняват и само в найлонови пликове, без да губят способността си за покълване.
В домашни условия семената често се съхраняват в книжни пликове, а онези, които са ни били в повече, често остават в производствената опаковка. Във всички случаи обаче те трябва да бъдат защитени от проникването на влага и е най-добре да се съхраняват при стайна или по-ниска температура. В пликове от плътно фолио семената се задушават и загиват.
И изобщо най-добре е да не съхраняваме семената продължително време, тъй като колкото повече време минава, толкова повече губят способността си да покълнат, а растенията, на които дават живот, се оказват по-възприемчиви към болести. Ако обаче съхраняваме семената в подходящи условия, то средно те запазват способността си да покълнат в продължение на години според вида зеленчук:
1. При целината, дивия лук, пащърнака, царевицата, кромида и праза – 1-2 години.
2. При девесила, магданоза, копъра, спанака, лапада и, кориандъра – 2-3 години.
3. При салатата, морковите, сладките чушки, копъра и граха – 3-4 години.
4. При алабаша, ряпата, цвеклото, карфиола и патладжана – 3-5 години.
5. При доматите, репичките, зелето и броколите – 4-5 години.
6. При бобовите култури – 4-6 години
7. И при краставиците, тиквичките, дините и пъпешите – 6-8 години.
Температурните колебания са вредни за семената, затова е по-добре да не ги оставяме на вилата. Разбира се, това се отнася само до обикновените семена, докато добре изсушените се съхраняват при всякаква температура и даже ако бъдат съхранявани в храдилника, можем да удължим крайния срок на покълването им с няколко години.
Закупените през зимата семена пък най-добре е да поставим веднага в хладилника или в прохладно помещение, тъй като в топла стая ще започнат да акумулират влага. Преди засаждането им обаче трябва да ги оставим до 2 денонощия при температури до 30-35 градуса по Целзий.