Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.01.2018 г.

Как да съхраним семената до пролетта

Практика
Как да съхраним семената до пролетта

sinor

Семената от зеленчуковите култури могат да се съхраняват през зимата по 2 начина – с достъп и почти без достъп на въздух. В първия случай семената се поставят в опаковки, които лесно пропускат въздуха, например в торбички от ленени тъкани. Изискванията за такова съхраняване са сух въздух, липса на светлина и донякъде студено помещение – условия, които не е трудно да бъдат осигурени през зимния период.

При втория начин платнените или ленени торбички са поставено в найлонови пликове. Най-важното изискване за тях обаче е семената да са много сухи – влажността не бива да надхвърля 6%-9%. При това положение семената почти не дишат и могат да се съхраняват и само в найлонови пликове, без да губят способността си за покълване.

В домашни условия семената често се съхраняват в книжни пликове, а онези, които са ни били в повече, често остават в производствената опаковка. Във всички случаи обаче те трябва да бъдат защитени от проникването на влага и е най-добре да се съхраняват при стайна или по-ниска температура. В пликове от плътно фолио семената се задушават и загиват.

И изобщо най-добре е да не съхраняваме семената продължително време, тъй като колкото повече време минава, толкова повече губят способността си да покълнат, а растенията, на които дават живот, се оказват по-възприемчиви към болести. Ако обаче съхраняваме семената в подходящи условия, то средно те запазват способността си да покълнат в продължение на години според вида зеленчук:

1. При целината, дивия лук, пащърнака, царевицата, кромида и праза – 1-2 години.

2. При девесила, магданоза, копъра, спанака, лапада и, кориандъра – 2-3 години.

3. При салатата, морковите, сладките чушки, копъра и граха – 3-4 години.

4. При алабаша, ряпата, цвеклото, карфиола и патладжана – 3-5 години.

5. При доматите, репичките, зелето и броколите – 4-5 години.

6. При бобовите култури – 4-6 години

7. И при краставиците, тиквичките, дините и пъпешите – 6-8 години.

Температурните колебания са вредни за семената, затова е по-добре да не ги оставяме на вилата. Разбира се, това се отнася само до обикновените семена, докато добре изсушените се съхраняват при всякаква температура и даже ако бъдат съхранявани в храдилника, можем да удължим крайния срок на покълването им с няколко години.

Закупените през зимата семена пък най-добре е да поставим веднага в хладилника или в прохладно помещение, тъй като в топла стая ще започнат да акумулират влага. Преди засаждането им обаче трябва да ги оставим до 2 денонощия при температури до 30-35 градуса по Целзий.

Как да съхраним семената до пролетта
22660
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини