Свикнахме с факта, че плодовете и зеленчуците от внос надхвърлят българското производство. Но от миналата година вече имаме нова реалност и при месото от овце и кози – родното производство също е по-малко от вносното.
Българският добив на месо от овце и кози, обявено от кланиците, е по-малко от количеството, което внасяме от ЕС и трети страни, показват данните на агростатистиката за 2024 г. Частични данни за 2025 г. сочат задълбочаване на отрицателната тенденция.
Според информация она МЗХ за 2024 г. добивът на овче и козе месо в кланично тегло е 1 514,2 тона при 2 031,2 тона за предходната година. Отново за миналата година вносът на същото месо е 1 743,8 тона, а през 2023 г. е 1 882,5 тона. Тези числа показват, че за пръв път миналата (а вероятно и тази) година вносът надхвърля родното производството. Най-големи количества овче и козе месо пристигат от Гърция и Северна Македония.
Само през януари тази година вносът е с 45,6% повече в сравнение с година по-рано.
Намаленото количество българско месо от овце и кози, а съответно и брой животни, е причина и за по-високата средна цена на класифицирано месо - леки агнета (до 13 кг) през март 2025 г. в сравнение със средната цена в ЕС, измерена в евро/100 кг.
У нас тя е към 1000 евро/100 кг (10 евро за килограм), а за ЕС е 835 евро/100 кг. С по-скъпо агнешко месо от българското са само Хърватия и Португалия.