Начало » Пазари » Зърно
05.01.2017 г.

Открити са гени за по-добра устойчивост на ечемика към брашнестата мана

Наука
Открити са гени за по-добра устойчивост на ечемика към брашнестата мана

sinor.bg

Учени от университета в австралийския град Аделаида и от германския институт „Лайбниц” за растителна генетика и изследвания на селскостопанските култури откриха гените HvGsl6 и HvCslD2, които отговарят съответно за натрупването на полизахаридите калоза и целулоза в ечемика, като по този начин увеличават устойчивостта на зърнената култура към брашнестата мана, става ясно от тяхна публикация в списание New Phytologist.

Калозата и целулозата играят важна роля за способността на растенията да блокират проникването на гъбичките на брашнестата мана през клетъчните стени. Ако активността на гените, отговарящи за натрупването на двата полизахарида в клетъчните стени, намалее, уязвимостта към гъбичките нараства, докато натрупването на HvCslD2 води до повишена устойчивост.

В еволюционната битка между растителните видове и патогените първите са се снабдили със сериозен арсенал от защитни стратегии.

Първоначално учените откриха начина за удебеляване на клетките в повърхностния слой на клетките там, където биват нападани от гъбичките, наподобяващо пъпка. Това води до чисто физическо блокиране на проникването на гъбичния патоген и не му позволява да проникне в растението.

При ечемика тези пъпки (папили) съдържат калоза и целулоза, както и други полизахариди, но гените, отговарящи за натрупването на останалите въглехидрати в клетъчните стени, не са открити до момента.

„Нашите резултати показват, че тези непознати досега гени са интересна цел за подобряване на устойчивостта срещу проникването през клетъчните стени на гъбични нашественици при ечемика и вероятно и при други зърнени култури. Сега можем да използваме тези гени за установяването на маркери на молекулярно ниво с цел увеличаване на устойчивостта у съвременните сортове ечемик”, заяви д-р Патрик Швайцер, ръководител на лабораторията за високопатоенна генетика в института „Лайбниц”.

Открити са гени за по-добра устойчивост на ечемика към брашнестата мана
2801

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Към 400 декара иглолистни култури са засегнати от стихията
Овладян е пожарът над благоевградското село Дренково
Шарена туршия с аспирин
Намалиха размера на буферните зони с ограничения за групов лов
Ловците от Северна България продължават с протестите
Промяната ще позволи на свиневъдния бизнес в тази част на страната да функционира по-нормално
Брюксел намали ограниченията в област Варна въведени заради африканската чума по свинете
Румен Порожанов взе участие в неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Пържени люти лушки
Свързани материали
Виж
Брашнеста мана по моркови
Предстоящо
Как с обикновена суроватка може да преборите маната по зеленчуците
Практика
Прокиснало мляко за борба с брашнестата мана по краставиците
Практика
Тютюн и пепел за борба с брашнестата мана
Борба с болестите по зеленчуците през април
Борба с неприятелите по зеленчуците в оранжерийте през декември
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам