Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.06.2022 г.

Превенция срещу фалшивата брашнеста мана по зеленчуците

Съвети към градинаря
Превенция срещу фалшивата брашнеста мана по зеленчуците

sinor.bg

Различни видове сред декоративните и ядливи тревисти растения са податливи на фалшива брашнеста мана (пероноспороза). Ако се игнорират първите симптоми на заболяването, растенията могат да загинат. Правилното засаждане и превантивните обработки намаляват риска от развитие на болестта. Повечето пероноспорозни гъби са биотрофи, което означава, че те живеят и се хранят вътре в живите растения. Техният мицел се намира в междуклетъчните пространства, а към клетките се насочват специални израстъци, посредством които псевдогъбата усвоява хранителни вещества.

Важно е да знаем как да разпознаваме болестта, как да помогнем на болните растения и каква е ефективната превенция.

Симптоми на пероноспорозата

Основните симптоми на увреждане на растенията са жълтеникаво или бяло покритие върху долната страна на листата. Тази плака представлява спороносен слой, който се образува от носителите на конидии или зооспори, стърчащи от устицата и се появява се при влажно време. Тъй като устицата са разположени главно върху долната част на листата, налепът също се намира там. Зооспорите са източник на повторно и многократно заразяване на растенията по време на вегетационния период.

Други симптоми на пероноспорозата, в зависимост от вида на растенията и причинителя на болестта, могат да бъдат: хлоротични или кафяви петна по листата, деформирани и отмиращи листа, плака по плодовете (предимно при гроздето), слабо израстване на надземните части – растенията остават “джуджета”.

Ако подобни симптоми се появят върху горната част на листата, най-вероятно това е брашнеста мана, но не е пероноспороза.

Причини за появата на пероноспороза

Основен източник на първичната инфекция през пролетта са зооспорите. Те се образуват в заразените растителни остатъци, навлизт в почвата и могат да останат там в латентно състояние много дълго време.

Задължителни условия за развитие на патогена са високата влажност, тъй като капчиците влага върху листата на растенията са необходими за поникване или набъбване на спорите (в зависимост от вида на патогена) и умерена температура (15-18 градуса по Целзий). При много сухо и горещо време развитието на патогена е невъзможно“.

Кои растения се раболяват най-често от пероноспороза?

Поразяването на растенията може да настъпи на различни етапи. Най сериозно е развитието на болестта на етап семеделни листа – тогава тя е скоротечна и загубата е неизбежна.

Краставиците боледуват при неправилни поливки

В сериозен риск от заразяване с пероноспороза са: краставици (известна още като кубинска мана), лук, пъпеши, дини, марули, спанак, репички, грозде.

При някои видове се заразяват целите растения, а при други само отделни органи. При декоративните растения болестта не се проявява, докато не започнат да цъфтят – едва тогава настъпва нейното активно развитие. Застрашени са виолата, цинията, незабравката, розата, хризантемата и хортензията.

Псевдогъбичките на пероноспорозата са силно специфични, което означава, че заразяват един конкретен специфичен вид или малка група видове от едно и също семейство. Отделни видове пероноспороза заразяват цвеклото, детелината, розите, лозите. Peronospora barbarea е опасна за различни видове от сем. Кръстоцветни (предимно зелеви култури, репи и репички), а Peronospora Bremia lactucae – за сем. Астрови.

Профилактика на пероноспорозата

Най-важното условие е спазване на сеитбообращението. Ако предишната година на това място е имало развитие на пероноспороза, тогава е задължително да се засадждат растения, неуязвими от болестта.

Не допускайте продължително време растенията да бъдат мокри. Те не трябва да се засаждат много гъсто, а посевите да се прореждат своевременно. При розите и лозите почистването да се прави регулярно. Това ще позволи след дъжд листата на растенията да изсъхват по-бързо. Плътността е от съществено значение.

Правилен режим на напояване – поливането да бъде строго кореново, като не се допуска мокрене на листата за застрашените видове. Почистване и изнасяне извън участъка на растителните остатъци и обработване на почвата в края на вегетацията.

Хитрости при колтучене на доматите

Отглеждане на устойчиви сортове е много важно за податливите на пероноспороза видове.

Подходящи препарати за профилактика и преди появяване на болестта са:

– биопрепарати (Триходерма Вериде, Фитоспорин М и др);

– медсъдържащи;

– народни средства (хвощ, мая и др.).

Лекуване на пероноспорозата с химични средства

Успешната защита с химични средства може да се осъществи при използването на фунгициди с различен механизъм на действие – контактни, системни и с дълбоко действие.

 Контактните препарати са тези, които образуват защитен слой на повърхността на растенията и предотвратяват появата на пероноспорозата. Изключително важно е първото и основно обработване да се извършва с такива препарати. Ефективни са: Дитан М-45, Шампион ВП, Манкоцеб 80 ВП и др. Пръска се при сухо време в интервал от 10-12 дни.

При влажно и дъждовно време, което е много благоприятно за развитие на болестта, желателно е използването на системни препарати, защото контактните се отмиват бързо. Подходящи са: Алиет Флаш (карантинен срок 4 дни), Верита ВГ (карантинен срок 7 дни), Куадрис (карантинен срок 7 дни) и др. Количествата са съгласно указанията на опаковките, а карантинните срокове са важни за навременното прибиране на готовата реколта. Пръска се през 7-10 дни и използването на различни препарати през три пръскания е задължително от гледна точка на устойчивостта на болестта.

Превенция срещу фалшивата брашнеста мана по зеленчуците
16918
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Практика
При влажност и температурни колебания бичът е брашнестата мана
Ценни съвети
Брашнестата мана е сериозен проблем за тиквовите култури
Съвети към градинаря
Не подценявайте брашнестите мани!
Органични средства
Млечните разтвори са работещ вариант срещу брашнеста мана по краставиците
Практика
Есенна обработка за предпазване на лозята от брашнеста мана
Брашнеста мана по моркови
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини